• Διεθνής πολιτική

  Καναδάς: Επιμένουν οι διαδηλωτές κατά των μέτρων της πανδημίας, παραιτήθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας στην Οτάβα

  • NewsRoom
  Ομάδα αστυνομικών μπροστά από φορτηγό αντιεμβολιαστών διαδηλωτών στον Καναδά


  Ο αρχηγός της αστυνομίας στην Οτάβα παραιτήθηκε υπό το βάρος των επικρίσεων ότι δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει τις διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα κατά της πανδημίας, όπως δήλωσε σήμερα ένας δημοτικός σύμβουλος. Οι διαδηλώσεις έχουν παραλύσει την πρωτεύουσα του Καναδά και υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να ενεργοποιήσει τον νόμο περί μέτρων έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να δώσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση διευρυμένες εξουσίες, ώστε να επιβάλει προσωρινά «έκτακτα μέτρα», χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών.

  Το κίνημα, στο οποίο πρωτοστάτησαν οδηγοί φορτηγών, που αξιώνει από την κυβέρνηση την άρση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και άλλων περιορισμών, έχει καταλάβει περιοχές στο κέντρο της Οτάβας από τα τέλη Ιανουαρίου. Παράλληλα είχε μπλοκάρει μία από τις βασικές διασυνοριακές διελεύσεις προς τις ΗΠΑ μέχρι το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

  Καθώς οι διαδηλωτές εμφανίζονται ανυποχώρητοι έξω από το κοινοβούλιο του Καναδά και το γραφείο του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αστυνομίας στην Οτάβα, ο Πίτερ Σλόλι, υπέβαλε την παραίτησή του, όπως αποκάλυψε ο δημοτικός σύμβουλος Ράιλι Μπρόκινγκτον στο Twitter, προτού ανακοινωθεί επισήμως.

  Οι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι ο Σλόλι και άλλοι αξιωματούχοι της αστυνομίας ήταν υπερβολικά ανεκτικοί στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών, οι οποίοι ενέπνευσαν παρόμοια κινήματα σε άλλες χώρες και έφεραν την κυβέρνηση Τριντό αντιμέτωπη με μία τεράστια πρόκληση.

  Ο Τριντό έγινε μόλις ο δεύτερος καναδός ηγέτης που ενεργοποίησε τον νόμο περί μέτρων έκτακτης ανάγκης σε καιρό ειρήνης.

  «Δεν φεύγουμε» διαμηνύουν οι διαδηλωτές

  Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τη γέφυρα Ambassador — μία ζωτικής σημασίας εμπορική οδό ανάμεσα στο Ουίνδσορ, το Οντάριο και το Ντιτρόιτ — επί έξι ημέρες, προτού η αστυνομία τους απομακρύνει την Κυριακή. Έχουν αποκλείσει επίσης μικρότερες συνοριακές διαβάσεις στην Αλμπέρτα, τη Μανιτόμπα και τη Βρετανική Κολούμπια.

  Τόσο στη Μανιτόμπα όσο και στο κέντρο της Οτάβας οι διαδηλωτές εμφανίζονται ανυποχώρητοι, αψηφώντας την επιβολή έκτακτων μέτρων από τον Τριντό.

  «Δεν φεύγουμε» διαμηνύει ένας φορτηγατζής από τη Μανιτόμπα, που έχει σταθμεύσει έξω από το κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας «τακτική εκφοβισμού» την επιβολή μέτρων έκτακτης ανάγκης.

  Ο Ντάνι Ντιγκενόβα, ένας διαδηλωτής από το Μόντρεαλ που βρισκόταν κοντά στην είσοδο του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι δεν ανησυχούσε για την επιβολή των νέων μέτρων και ότι σκόπευε να παραμείνει έως ότου αρθούν όλοι οι περιορισμοί κατά της πανδημίας.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης

  Νεκρός ρωσόφωνος πολιτοφύλακας από πυρά Ουκρανών, καταγγέλλει το Λουγκάνσκ

  Ουκρανία: Επιθέσεις hackers κατά του υπουργείου Άμυνας και τραπεζών

  Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό κατέληξαν ο πρίγκιπας Άντριου και η Βιρτζίνια Τζιούφρε  ΣΧΟΛΙΑ