• Διεθνής πολιτική

    JP Morgan: «Βλέπει» παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον

    • NewsRoom
    Βρετανία: Πάνω από 50 άτομα στο στόχαστρο της αστυνομίας για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ - Θα δώσουν εξηγήσεις

    Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός της Βρετανίας


    Ισχυρό ενδεχόμενο παραίτησης του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, «βλέπει» η JP Morgan, ώστε να μην είναι αυτός που θα υποβάλει το αίτημα παράτασης για το Brexit στις Βρυξέλλες.

    «Οι μόνες επιλογές που βλέπουμε ως βιώσιμες για τον πρωθυπουργό είναι να παρουσιάσει μία συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων και να διασφαλίσει την έγκρισή της, να παραιτηθεί και να αφήσει κάποιον άλλο να υποβάλει αίτημα παράτασης ως πρωθυπουργός ή να υπαναχωρήσει από τη θέση του» επισήμανε ο Μάλκολμ Μπαρ της JPMorgan, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες του.

    «Σε αυτό το σημείο, η άποψή μας είναι ότι η παραίτηση είναι το πιο πιθανό από τα τρία» πρόσθεσε ο Μπαρ.

    Οι προβλέψεις της Julius Baer για το Brexit

    Περιορισμένες εναλλακτικές για τον Μπόρις Τζόνσον βλέπει και η Julius Baer, η οποία αναθεώρησε πτωτικά στο 10% τις πιθανότητες η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια συμφωνία και θεωρεί ότι οι πιθανότητες να καθυστερήσει η διαδικασία είναι στο 75%.

    Μακροπρόθεσμα, η τύχη του Brexit θα αποφασιστεί σε βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο Πάτρικ Λανγκ, επικεφαλής ανάλυσης στην Julius Baer, σημειώνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να επικρατήσει το Συντηρητικό Κόμμα, χωρίς όμως απαραίτητα να εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

    Ως εκ τούτου, ο ίδιος εκτιμά στο 35% τη μακροπρόθεσμη πιθανότητα για ένα σκληρό Brexit, με τις πιθανότητες για μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες να παραμένουν στο 50%.

    Κομισιόν: Αρχή μιας νέας σχέσης

    Πάντως, η νέα επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ποτέ δεν επιθυμούσε το Brexit, αλλά σέβεται την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από το μπλοκ.

    Μάλιστα, επισήμανε πως «βρισκόμαστε ακόμη σε μια δύσκολη διαδικασία. Δεν παύω να λέω ‘το Brexit που ποτέ δεν θέλαμε’. Όμως σεβόμαστε την απόφαση που έλαβαν οι Βρετανοί φίλοι μας, η Βρετανία».

    «Το Brexit, εφόσον συμβεί, δεν είναι το τέλος κάποιου πράγματος, αλλά η αρχή της μελλοντικής μας σχέσης» τόνισε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν. «Επιθυμώ αυτή η σχέση να είναι καλή, όπως ήταν και στο παρελθόν» πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ