• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ-Ν.Κορέα με 315.000 στρατιώτες- Β.Κορέα με απειλές


    Η Βόρεια Κορέα απειλεί τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα ότι θα πραγματοποιήσει, με στόχο τους ίδιους, πυρηνικά χτυπήματα. Παρότι τέτοιου είδους απειλές από τη μεριά της Pyongyang είναι συνηθισμένες, αυτή τη φορά υπάρχει μία μικρή αν μη τι άλλων ιδιαιτερότητα.

    ΗΠΑ και Νότιος Κορέα ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν την ετήσια κοινή στρατιωτική τους άσκηση με τη διαφορά όμως ότι θα είναι και η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την πρώτη να συμμετέχει με 15.000 ενώ η δεύτερη με 300.000 στρατιώτες.

    Αυτό το γεγονός, όπως είναι λογικό αλλά και αναμενόμενο, προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της Β. Κορέας  η οποία, ως φαίνεται, θεωρεί ότι αυτές οι ετήσιες ασκήσεις -πόσο μάλλον η συγκεκριμένη-  είναι  «πρόβα generale» για εισβολή στα εδάφη της.

    Φυσικά οι ανησυχίες της συνοδεύονται και από τις νέες κυρώσεις της Κίνας και του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών (UNSC), κάνοντας τη να πιστεύει ότι είναι μεγαλύτερη η διεθνής δραστηριότητα εναντίον της.

    Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα την Παρασκευή, 4 Μαρτίου, άρχισαν επίσημες συζητήσεις για εγκατάσταση συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας στη χερσόνησο. Συζητήσεις που προκάλεσαν τις αντιδράσεις τόσο της Β. Κορέας όσο και της Ρωσίας και της Κίνας. Με την τελευταία να θεωρεί ότι υπονομεύεται με αυτόν τον τρόπο η δικιά της άμυνα.

    Δείτε εδώ τις κυρώσεις της Κίνας και του UNSC προς τη Βόρεια Κορέα.



    ΣΧΟΛΙΑ