• Business

    Βουτιά στις αγορές: Η ένταση με την Β.Κορέα εξανέμισε 1 τρις δολάρια από τα χρηματιστήρια

    • Contributor


    Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, με επίκεντρο την Β.Κορέα, έχει εξανεμίσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια στα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφονται στο γεν, το ελβετικό φράγκο, τον χρυσό και τα κρατικά ομόλογα.

    Πρόκειται για την εβδομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες για τις μετοχές από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν εξελέγη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

    Στις ευρωπαϊκές αγορές ο δείκτης Stoxx 50 υποχωρεί κατά 0,96%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατά 0,89%, ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,96%, ενώ μόνο ο γερμανικός δείκτης DAX κινείται σε θετικό πρόσημο (+0,13% στις 12.030,03 μονάδες).

    Το γεν ανήλθε σήμερα σε υψηλό οκτώ εβδομάδων έναντι του δολαρίου (108,91 γεν) και σημειώνει αυτή την εβδομάδα τα υψηλότερα κέρδη από τον Μάιο.

    Το άλλο παραδοσιακό «ασφαλές καταφύγιο», το ελβετικό φράγκο, σημειώνει τα υψηλότερα κέρδη από τον Ιούνιο του 2016

    Στις αγορές κρατικών ομολόγων, οι τιμές των γερμανικών και των αμερικανικών τίτλων ενισχύονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

    Ενδεικτική της νευρικότητας που υπάρχει στις αγορές είναι και η άνοδος του λεγόμενου δείκτη φόβου (CBOE Volatility Index – VIX), στη Wall Street, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Νοεμβρίου 2016.

    Ο χρυσός ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών, τα 1.288 δολάρια η ουγγιά. Αυτή την εβδομάδα σημειώνει κέρδη 2,25%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραμπ: «Έτοιμες οι στρατωτικές λύσεις εναντίον της Β. Κορέας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωρίς αλλαγές για τις ελληνικές μετοχές οι αναθεωρήσεις των δεικτών της Morgan Stanley

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε πτωτική τροχιά το Χρηματιστήριο εν μέσω νευρικότητας στις διεθνείς αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ