• First Top Stories

    Νέα τρομακτική πρόκληση από Kim Jong un- Η ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή μέχρι σήμερα

    • NewsRoom
    Kim Jong-un


    Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μια ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή της Βόρειας Κορέας, τελικά αποδείχθηκε πως ήταν η μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή της χώρας. Η έκρηξη από τη δοκιμή ήταν πολύ δυνατή και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Σεούλ είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι “η ισχυρότερη” που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα “μέχρι σήμερα”, σύμφωνα με πηγή του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Αμυνας.

    korea

    Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua η επιτυχής διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής ανακοινώθηκε στην κρατική τηλεόραση της χώρας και όπως μεταδίδει το Associated Press η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή ήρθε ως απάντηση στην «εχθρότητα των ΗΠΑ».

    Μάλιστα, η κρατική τηλεόραση της Βορείου Κορέας ανέφερε ότι τώρα είναι έτοιμη να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε βαλλιστικούς πυραύλους.

    Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ήταν εκείνο που κατέγραψε τον σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στα ΒΑ της Β. Κορέας. Το γεγονός ότι η δόνηση είχε μηδενικό εστιακό βάθος είχε ως αποτέλεσμα να βγουν αμέσως συμπεράσματα.

    ekrhxh

    Η Νότια Κορέα από την πρώτη στιγμή μίλησε για πυρηνική δοκιμή και οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, καθώς μία τέτοια δοκιμή παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

    Η πρόεδρος της Ν. Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συνομίλησε με τον Μπαράκ Ομπάμα και δήλωσε ότι η πυρηνική δοκιμή είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για την κίνδυνο» του Κιμ Γιονγκ Ουν που αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να της επιβάλει νέες, ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις. Η Πιονγκγιάνγκ έχει επίσης προχωρήσει σε μια σειρά πυραυλικών δοκιμών φέτος.

    Η χώρα τελεί υπό το καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ από το 2006, όταν είχε διεξαγάγει την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/pente-idisis-gia-tin-ikonomia-ke-tis-agores-pou-prepi-na-gnorizete-22/72806

     



    ΣΧΟΛΙΑ