• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Οι Χούθι έχουν όπλα που μπορούν να φτάσουν στην Μεσόγειο

    • Bloomberg
    Abdul Malik al-Houthi, o ηγέτης των Χούθι της Υεμένης

    Abdul Malik al-Houthi, o ηγέτης των Χούθι της Υεμένης


    Οι μαχητές Χούθι στην Υεμένη έχουν όπλα που μπορούν να φτάσουν μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με ανώτερο αμυντικό αξιωματούχο, δίνοντας κάποια αξιοπιστία στις απειλές της οργάνωσης ότι μπορεί να επεκτείνει τις επιθέσεις της στη ναυτιλία πέρα ​​από τα άμεσα σύνορά της.

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τα πλήγματα στη ναυτιλία πέρα ​​από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν στη Μεσόγειο, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία για να μπορεί να λάβει μέρος σε ιδιωτικές συνομιλίες.

    Ο αξιωματούχος είπε ότι οι Χούθι έχουν πρόσβαση σε προηγμένο οπλισμό και ότι η παράταξη των βαλλιστικών πυραύλων τους κατά πλοίων είναι ουσιαστικά άνευ προηγουμένου. Η ομάδα έχει χρησιμοποιήσει επίσης drones στις επιθέσεις της.

    Η αξιολόγηση έρχεται καθώς αξιωματούχοι άμυνας από τις ΗΠΑ και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου συναντώνται την Τετάρτη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν τη συγκέντρωση για να επιδιώξουν περαιτέρω ενοποίηση της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής δεδομένων ραντάρ και της ανάπτυξης ικανοτήτων έγκαιρης προειδοποίησης.

    Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η επιτυχία του Ισραήλ, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των περιφερειακών εταίρων να αποκρούσουν ένα μπαράζ στο Ισραήλ με περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στις 13 Απριλίου είναι απόδειξη της αποτελεσματικότητας των ολοκληρωμένων αμυντικών συμμαχιών της Ουάσιγκτον.

    Οι Χούθι νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσαν ότι θα επεκτείνουν την εμβέλειά τους σε πλοία στην ανατολική Μεσόγειο. Η οργάνωση ξεκίνησε τις επιθέσεις ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Χαμάς στον πόλεμο της Γάζας.

    Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν έχουν εντοπιστεί χτυπήματα στη Μεσόγειο και δεν διευκρίνισε εάν η οργάνωση είχε την ικανότητα να χτυπήσει κινούμενους στόχους στο νερό σε τέτοια απόσταση. Σχεδόν όλα τα επιτυχημένα χτυπήματα της σε πλοία ήταν σχετικά κοντά στην Υεμένη.

    Οι Χούθι έχουν απειλήσει σκάφη που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Οκτώβριο, κλείνοντας ουσιαστικά τη νότια Ερυθρά Θάλασσα στα περισσότερα δυτικά πλοία. Τα στελέχη της ναυτιλίας και των εμπορευματικών μεταφορών πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι θα παραμείνει πολύ επικίνδυνο για πολλούς ακόμη μήνες, αναγκάζοντάς τους να παρακάμψουν τη Διώρυγα του Σουέζ και να περιηγηθούν στη νότια Αφρική.

    Οι Χούθι λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση και υποστήριξη πληροφοριών και ραντάρ από το Ιράν, κάτι που είναι κρίσιμο όταν στοχεύουν κινούμενα αντικείμενα όπως πλοία.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε συμμορία παράνομου τζόγου με κέρδη πάνω από €375.000 – Έξι συλλήψεις

    Anglo American: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την BHP για την εξαγορά της

    Η ΗΛΕΚΤΩΡ στην κορυφαία έκθεση IFAT Munich 2024



    ΣΧΟΛΙΑ