• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Επέβαλαν κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες – Επίκεντρο το κατασκοπευτικό μπαλόνι

    • NewsRoom


    Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσθεσε την Παρασκευή έξι κινεζικές οντότητες που συνδέονται με το πρόγραμμα αερόστατων παρακολούθησης του Πεκίνου στη μαύρη λίστα εξαγωγών.

    Η κίνηση έρχεται μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι θα εξετάσει ευρύτερες προσπάθειες για να «εκθέσει και να αντιμετωπίσει» δραστηριότητες παρακολούθησης της Κίνας που απειλούν την εθνική ασφάλεια και τους συμμάχους των ΗΠΑ.

    Το Υπουργείο Εμπορίου είπε ότι οι πέντε εταιρείες και ένα ερευνητικό ινστιτούτο υποστηρίζουν «τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του στρατού της Κίνας, ειδικά στα αεροδιαστημικά προγράμματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), συμπεριλαμβανομένων αερόπλοιων και αερόστατων».

    Το θέαμα του κινεζικού μπαλονιού πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε οργή στην Ουάσιγκτον. Ωθησε τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν να ακυρώσει ένα ταξίδι στο Πεκίνο που και οι δύο χώρες ήλπιζαν ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις τους.

    Η ένταξη στη «μαύρη λίστα» δυσκολεύει τις συγκεκριμένες εταιρείες στο να αποκτήσουν τεχνολογικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ. Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησαν τη λίστα για να τιμωρήσουν τις κινεζικές εταιρείες που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια.

    Διαβάστε επίσης

    Επικεφαλής Βάγκνερ: Οι ρωσικές δυνάμεις συναντούν σθεναρή αντίσταση στην Μπαχμούτ

    Συνάντηση Μπάιντεν με Λούλα – Στο επίκεντρο η προστασία της Δημοκρατίας



    ΣΧΟΛΙΑ