• Διεθνής πολιτική

    Ιερουσαλήμ: Παγκόσμια ανησυχία και αντιδράσεις από την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ

    • NewsRoom
    Ντόναλντ Τραμπ


    Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο προκάλεσε η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας την πόλη ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ.

    Παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε, αμέσως μετά την ανακοίνωση, να παγώσει για 6 μήνες την μεταφορά, οι αντιδράσεις από την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη ήταν εντονότατες.

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι “καταδικάζει και απορρίπτει” την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

    Λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (OAP), Σαέμπ Ερακάτ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ “κατέστρεψε” τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

    Ταυτόχρονα, ο Τραμπ “απέκλεισε τις ΗΠΑ από οποιονδήποτε ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία”, πρόσθεσε ο Ερακάτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιεριχώ.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τις “πύλες της κολάσεως” για τα αμερικανικά συμφέροντα, διαμηνύει η Χαμάς μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ όπου αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διαμήνυσε σήμερα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρινε πως η μονομερής απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ είναι “λυπηρή” και υπογράμμισε ότι το Παρίσι δεν την στηρίζει.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την “ανεύθυνη” ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

    Η Αίγυπτος απέρριψε την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ.

    Όπως επισήμανε ο Μακρόν, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπράγματευσης.
    Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

    Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ επί του θέματος δήλωσε πως οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε

    Ο Νετανιάχου, αφού μίλησε για μια ιστορική ημέρα, προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

    Διαβεβαίωσε δε ότι το status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ θα παραμείνει ως έχει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Πυροδότησε τη βόμβα» ο Τραμπ: Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ



    ΣΧΟΛΙΑ