• Διεθνής πολιτική

    Η Βρετανία επιβάλλει νέες κυρώσεις στους κλάδους χρυσού και πετρελαίου της Ρωσίας

    • Bloomberg
    Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι - Βρετανία

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι


    Στο στόχαστρο της Βρετανίας βρίσκονται οντότητες στους ρωσικούς κλάδους χρυσού και πετρελαίου, οι οποίες, όπως υποστηρίζει η χώρα, έχουν προσφέρει αρωγή στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη ρωσική πολεμική μηχανή στην Ουκρανία.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις σε 29 πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ των οποίων οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί χρυσού της Ρωσίας, η Nord Gold και η Highland Gold Mining, αλλά και οι ολιγάρχες Βλάντισλαβ Σβίμπλοφ και Κονσταντίν Στρουκόφ.

    Η Krastsvetmet, στην οποία επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις, διύλισε περίπου 200 τόνους χρυσού το 2022, που ισοδυναμεί με πάνω από το μισό της ρωσικής ετήσιας παραγωγής χρυσού.

    Επίσης, διυλίζει το ασήμι, πλατίνα και παλλάδιο για την MMC Norilsk Nickel, το μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο της Ρωσίας.

    Στα πρόσωπα και τις οντότητες περιλαμβάνεται ένα δίκτυο που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που σύμφωνα με τη Βρετανία ευθύνεται για τη διοχέτευση στη Ρωσία εσόδων από τον χρυσό που ξεπερνούν τα 300 εκατ. δολάρια.

    Κατά όσων βοηθούν τη ρωσική πολεμική μηχανή

    Όπως υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, «Οι σημερινές κυρώσεις θα πλήξουν εκείνους που έχουν προσφέρει αρωγή στον Ρώσο πρόεδρο, βοηθώντας τον να περιορίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεών μας στον ρωσικό χρυσό και το ρωσικό πετρέλαιο, δύο κρίσιμης σημασίας πηγές εσόδων για τη ρωσική πολεμική μηχανή».

    Την ίδια στιγμή, το Λονδίνο επέβαλε  κυρώσεις και στην εταιρία ενεργειακών συναλλαγών Paramount Energy & Commodities, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία “εκμεταλλεύτηκε” την ασαφή ιδιοκτησιακή της δομή, προκειμένου να αμβλύνει τον αντίκτυπο από τις κυρώσεις για το πετρέλαιο.

    Το Λονδίνο αναφέρει ότι τα τελευταία αυτά μέτρα έχουν στόχο να εμποδίσουν πρόσωπα και οντότητες από το να βοηθήσουν τη Ρωσία να αποφύγει τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων.

    Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 1.800 άτομα και εταιρείες στο πλαίσιο του ρωσικού καθεστώτος κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 129 πλουσίων με συνολική καθαρή περιουσία 145 δισεκατομμυρίων λιρών (178 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Διαβάστε επίσης: 

    Πούτιν: Κίνα και Ρωσία ενισχύουν την στρατιωτική τους συνεργασία

    Κομισιόν: Σοβαρές ανησυχίες εγείρει η προφυλάκιση Μπελέρη στην Αλβανία

    G7: Οι ΥΠΕΞ ζήτησαν να κηρυχθούν ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα



    ΣΧΟΛΙΑ