• Διεθνής πολιτική

    Η πρώτη αντίδραση Τραμπ στην επίθεση του Ιράν κατά αμερικανικών στόχων: «Όλα καλά»

    • NewsRoom

    Ντόναλντ Τραμπ


    Ξεκίνησαν τα αντίποινα για την Αμερική

    Μία πρώτη αντίδραση του Ιράν στην δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σημειώθηκε χθες το βράδυ, όταν επιτέθηκε με πυραύλους σε αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται στο Ιράκ, με τα ιρανικά μέσα να κάνουν λόγο για την εξόντωση «80 Αμερικανών τρομοκρατών».

    Και, ενώ ο Λευκός Οίκος προετοιμαζόταν, το βράδυ της Τρίτης, για πιθανό διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ προς τον αμερικανικό λαό, όπως ενημέρωσε η γραμματέας του προεδρικού μεγάρου, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν επρόκειτο να απευθυνθεί στους Αμερικανούς εκείνη τη στιγμή. Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε το λαό ότι θα προβεί σε διάγγελμα το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα πάντοτε με την τοπική ώρα των ΗΠΑ.

    Την είδηση, μάλιστα, επιβεβαίωσε υψηλόβαθμη πηγή από την προεδρική κατοικία, την ίδια στιγμή που ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος βρισκόταν σε σύσκεψη κορυφής με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ και του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, καθώς και των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Παρ’ όλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μία πρώτη δήλωση αναφορικά με την επίθεση του Ιράν προς τις αμερικανικές βάσεις, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά επιβεβαίωσε την επίθεση προς τις δύο βάσεις του στρατού των ΗΠΑ στην περιοχή, αναφέροντας παράλληλα ότι διεξάγεται ο έλεγχος για καταστροφές ή ανθρώπινες απώλειες.

    «Μέχρι στιγμής, όλα καλά…», ήταν η πρώτη δημόσια αντίδραση του Αμερικανού προέδρου στην είδηση της επίθεσης με πυραύλους κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

    Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τον ισχυρότερο στρατό και ότι θα προβεί σε επίσημη δήλωση την Τετάρτη το πρωί.

    Την ίδια ώρα, περιμετρικά του προεδρικού μεγάρου στην Ουάσιγκτον έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και τη αστυνομίας, αυξάνοντας στο μέγιστο το επίπεδο ασφάλειας για την πιθανότητα επίθεσης.

    Αναφορικά με το τι θα αναφέρει στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, τα σενάρια ποικίλλουν, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στο Ιράν.

    Παρ’ όλα αυτά, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη και τελική απόφαση, καθώς όλα τα σενάρια βρίσκονται υπό διαβούλευση και, εάν αποφασιστεί κάτι, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μιλήσει σε παναμερικανικό δίκτυο, απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό.



    ΣΧΟΛΙΑ