• Διεθνής πολιτική

    Η Κίνα θέλει να ξαναφτιάξει τις σχέσεις της με ΗΠΑ το 2023

    • NewsRoom
    Πηγή: Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

    Wang Yi, Υπ. Εξωτερικών Κίνας Πηγή: Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS


    Η Κίνα δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να «ξαναχτίσει» τη σχέση της με τις ΗΠΑ και να αυξήσει την επικοινωνία με την Ευρώπη καθώς η χώρα σκιαγραφεί τους διπλωματικούς της στόχους για το επόμενο έτος.

    «Θα ακολουθήσουμε την κοινή συνεννόηση που επιτεύχθηκε μεταξύ των προέδρων της Κίνας και των ΗΠΑ» και θα εργαστούμε για να επαναφέρουμε τις διμερείς σχέσεις στη σωστή πορεία, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi σε ομιλία του σε συμπόσιο για τις εξωτερικές σχέσεις την Κυριακή.

    Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιδίωξε να επιδιορθώσει τους φθαρμένους δεσμούς με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, πραγματοποιώντας την πρώτη του προσωπική συνάντηση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Μπαλί της Ινδονησίας τον περασμένο μήνα, αναφέρει το Bloomberg.

    Η πιο δυναμική εξωτερική πολιτική του Πεκίνου κατά τη δεκαετία του Σι στην εξουσία συνέβαλε στην κατάρρευση της δημόσιας υποστήριξης από τον ανεπτυγμένο κόσμο.

    Την ίδια ώρα, πάντως, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στους εταίρους τους, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, της Ολλανδίας, της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας, για να συμμορφωθούν με τους σαρωτικούς περιορισμούς για την πώληση προηγμένων ημιαγωγών στην Κίνα.

    Νωρίτερα, ο Wang είπε στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να καταπνίγουν την ανάπτυξη της Κίνας και και τα δύο έθνη πρέπει να επικεντρωθούν στην εφαρμογή μιας συναίνεσης που επιτεύχθηκε μεταξύ των ηγετών στο Μπαλί.

    Η Κίνα θα αντιταχθεί σε κάθε ηγεμονία και εκφοβισμό, είπε ο Γουάνγκ στην ομιλία της Κυριακής, χωρίς να κατονομάσει κανένα έθνος.

    Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας δήλωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει τις ανταλλαγές υψηλού επιπέδου και τις στρατηγικές επικοινωνίες με την Ευρώπη, σύμφωνα με δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Wang είπε επίσης ότι η χώρα θα εμβαθύνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τη Ρωσία, δεσμευόμενη να εδραιώσει τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σι είπε στον πρώην Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Πεκίνο ότι το έθνος του θα ήθελε να δει συνομιλίες για την Ουκρανία.

    Διαβάστε επίσης:

    Γαλλία: Στον ανακριτή τη Δευτέρα ο 69χρονος που σκότωσε 3 Κούρδους στο Παρίσι

    La Repubblica: Η Βελγική Δικαιοσύνη ετοιμάζεται να ζητήσει την άρση ασυλίας και άλλων ευρωβουλευτών

    Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει τις αποφάσεις των Ταλιμπάν κατά των γυναικών του Αφγανιστάν



    ΣΧΟΛΙΑ