• Διεθνής πολιτική

    Η απάντηση της Κομισιόν στον Ζάεφ: «Οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών»

    • NewsRoom

    Ζόραν Ζάεφ


    Την πεποίθηση ότι η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τήρηση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών εξέφρασε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα διεθνή θέματα, Μάγια Κοτσίγιανσιτς.

    Ερωτηθείσα περί των δηλώσεων που έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στις οποίες εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί, μετά την άρνηση της Ευρώπης να δώσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του γειτονικού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό επίτευγμα». Πρόσθεσε, δε, ότι αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα.

    «Εξήραμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών», είπε και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν καλή τη πίστει».



    ΣΧΟΛΙΑ