Ένα πρόγραμμα δανείων ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (126 δισεκατομμύρια λίρες) για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης, το οποίο ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να αποτελέσει «μια πολύ σημαντική πρόοδο» στην στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία , δήλωσε ο επίτροπος Άμυνας της ΕΕ.

Ο Άντριους Κουμπίλιους, πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας, ο οποίος είναι ο πρώτος επίτροπος άμυνας της ΕΕ, δήλωσε ότι αναμένει πολλά κράτη μέλη να ζητήσουν δάνεια με την υποστήριξη της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράση για την Ασφάλεια στην Ευρώπη» (SAFE) ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ , το οποίο εγκρίθηκε την Τετάρτη.

1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τα δάνεια των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, παράλληλα με τις ευελιξίες στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης, ως μέρος ενός σχεδίου επανεξοπλισμού ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ , το οποίο καταρτίστηκε βιαστικά μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει κάθε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία .

Μόλις η συμφωνία δανείου επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν έξι μήνες για να καταρτίσουν σχέδια για αμυντικά έργα που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν. «Τα κράτη μέλη θα λάβουν αυτά τα δάνεια… και θα τα χρησιμοποιήσουν για κοινές προμήθειες μαζί με την Ουκρανία και για τις ουκρανικές ανάγκες», δήλωσε ο Κουμπίλιους στον Guardian.

Ο ρόλος της Βρετανίας

Οι βρετανικές αμυντικές εταιρείες θα έχουν επίσης μεγαλύτερες ευκαιρίες να συμμετάσχουν σε αμυντικά έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα, ως αποτέλεσμα του συμφώνου ασφαλείας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου που υπογράφηκε τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της ευρύτερης επαναφοράς των σχέσεων του Keir Starmer . Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ αναμένεται να υπογράψουν μια τεχνική συμφωνία για το SAFE, η οποία θα απαιτεί ένα διοικητικό τέλος που δεν έχει ακόμη καθοριστεί από το Λονδίνο. Η βρετανική κυβέρνηση, ωστόσο, δεν σκοπεύει να επιδιώξει πρόσβαση στα δάνεια που υποστηρίζονται από την ΕΕ, τα οποία προορίζονται για τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Κουμπίλιους δήλωσε ότι η συμφωνία αυτής της εβδομάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ιστορική στρατηγική σημασία: «Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς την αρχιτεκτονική [ασφάλειας της Ευρώπης] από τη μία πλευρά χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία, από την άλλη πλευρά χωρίς την Ουκρανία», είπε, αναφερόμενος στην άμεση απειλή από τη Ρωσία και τη μακροπρόθεσμη πρόκληση της μετατόπισης πόρων των ΗΠΑ προς την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Δεν μπορούμε να παραπονιόμαστε ότι 340 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν είναι έτοιμοι για πάντα να υπερασπίζονται 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους έναντι 140 εκατομμυρίων Ρώσων», είπε, υποβαθμίζοντας τις ευρωπαϊκές διαφορές με την κυβέρνηση Τραμπ. «Μπορεί να μην μας αρέσει η γλώσσα και τα μηνύματα, αλλά αυτό που πρέπει πραγματικά να αποφύγουμε είναι αυτό που αποκαλώ θυμωμένο και χαοτικό διαζύγιο με τις ΗΠΑ. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια πολύ ορθολογική συμφωνία για την κατανομή των ευθυνών».

Σε ποιες χώρες μπορεί να  στηριχθεί η Κομισιόν

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αυξήσουν τα εθνικά χρέη τους για να δαπανήσουν τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ που πιθανώς έχουν προσδιοριστεί από την Επιτροπή για αμυντικές δαπάνες.

Μέχρι στιγμής, 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Πολωνίας, έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες ευελιξίας που προσφέρουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, αλλά αρκετές μεγάλες και υπερχρεωμένες οικονομίες έχουν διστάσει, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αυτές οι χώρες, οι οποίες συγκαταλέγονται στους λιγότερο γενναιόδωρους δωρητές προς την Ουκρανία , πιστεύεται ότι διστάζουν να αυξήσουν το χρέος για την άμυνα. Κατά συνέπεια, ορισμένοι παράγοντες των Βρυξελλών παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το εάν η ΕΕ θα ανταποκριθεί στο αρχικό ποσό των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο επίτροπος της ΕΕ, ωστόσο, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να καλύψει οποιοδήποτε έλλειμμα στην στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Μέχρι την τρίτη επέτειο της πλήρους εισβολής, η Ευρώπη είχε παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 62 δισεκατομμυρίων ευρώ , σε σύγκριση με 64 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. Η Ευρώπη είχε επίσης στείλει 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια, σε σύγκριση με 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ΗΠΑ. Για να αντικαταστήσει τις ροές βοήθειας από τις ΗΠΑ, η Ευρώπη θα έπρεπε να δαπανήσει το 0,21% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κιέλου, σε σύγκριση με αυτό που οι αναλυτές του περιέγραψαν ως την «μικρή προσπάθεια» του 0,1% του ΑΕΠ που δαπανάται σήμερα.

Ένα επιπλέον 0,1% «φυσικά δεν είναι μηδέν, αλλά ούτε είναι κάτι που θα κατέστρεφε την οικονομική μας κατάσταση», δήλωσε ο Κουμπίλιους.

Ωστόσο, αντανακλούσε τον ευρέως διαδεδομένο, υπόκωφο σκεπτικισμό των Ευρωπαίων πολιτικών σχετικά με τις προσπάθειες του Τραμπ να μεσολαβήσει για μια συμφωνία με την Ουκρανία, λέγοντας ότι ήταν «ψευδαίσθηση» ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ήθελε ειρήνη. «Ο τρόπος για να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη είναι στην πραγματικότητα να εφαρμοστεί η επίσημη ειρήνη μέσω της ισχύος».

Ο Κουμπίλιους, ο οποίος έζησε τη μισή ζωή του στη Σοβιετική Ένωση, δήλωσε ότι η αλλαγή στη Ρωσία θα μπορούσε να είναι απρόβλεπτη. Πιστεύει ότι ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμό του στην Ουκρανία επειδή φοβόταν ότι οι προσπάθειές της να απομακρυνθεί από την απολυταρχία θα ενέπνεαν ένα κίνημα για δημοκρατική αλλαγή στη Ρωσία. «Η ουκρανική επιτυχία είναι… από την άποψη [του Πούτιν], είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος».

Διαβάστε επίσης:

Financial Times: Ο Τραμπ πιέζει την ΕΕ για μονομερή μείωση των δασμών – Ή τους μειώνετε ή θα έρθουν κι άλλοι διαμηνύει

Οι υποσχέσεις του ΚΜ και ο… Guardian, μια βόμβα για την κυβέρνηση, η Ντόρα και ο Πανιώνιος, ποιον δάγκωσε ο Πίνατ και η πλατινομαλλούσα με τον πρώην βουλευτή

Ο Μητσοτάκης ανοίγει το θέμα της άρσης μονιμότητας στο δημόσιο και πρεσάρει το ΠΑΣΟΚ