• Διεθνής πολιτική

    Γερμανία: Πάνω από το 20% στην προτίμηση των ψηφοφόρων το SPD

    • NewsRoom


    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για την εφημερίδα “Bild am Sonntag”, οι Σοσιαλδημοκράτες μπορούν και πάλι να κερδίσουν ελαφρώς την εύνοια των ψηφοφόρων. Εάν οι εκλογές για την Bundestag διεξάγονταν την Κυριακή, το SPD θα έφτανε και πάλι το 20% για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουλίου, μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει η εφημερίδα από την έρευνα.

    Οι Πράσινοι θα παρέμεναν σταθεροί στο 21% και το CDU/CSU θα ήταν η ισχυρότερη δύναμη με 28%. Το FDP θα παραμείνει αμετάβλητο στο 8% των ψηφοφόρων και το AfD στο 12%.

    Το Κόμμα της Αριστεράς παραμένει στο 5%, ενώ τα άλλα κόμματα θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν το 6% των ψήφων.

    Το επόμενο τεστ διάθεσης για ολόκληρη την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου με τις εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Είναι οι τελευταίες πολιτειακές εκλογές του τρέχοντος έτους.

    Στις δημοσκοπήσεις, το SPD με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Stephan Weil προηγείται σαφώς του CDU και των Πρασίνων. Όμως η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αφήνει τα σημάδια της και στην Κάτω Σαξονία. Είναι δύσκολο να πούμε ποια επιρροή θα έχουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την κρίση του φυσικού αερίου στις εκλογές”, τονίζει ο Manfred Güllner, επικεφαλής του ινστιτούτου έρευνας κοινής γνώμης Forsa.

    Στην τελευταία δημοσκόπηση στην Κάτω Σαξονία, το SPD εξακολουθούσε να βρίσκεται στο 30% στις αρχές Ιουλίου. Όμως, το προβάδισμα έναντι του συγκυβερνώντος CDU συρρικνώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες.

    Εάν το SPD έχανε τη θέση του υπουργού-προέδρου στο Ανόβερο, αυτό θα προκαλούσε πιθανότατα σημαντικούς κραδασμούς στο Βερολίνο. Εξάλλου, ο Βάιλ κυβερνά στο Ανόβερο εδώ και οκτώ χρόνια και, σύμφωνα με τον Φίλιπ Κόκερ του Πανεπιστημίου του Ανόβερου, είναι ένα πλεονέκτημα για το κόμμα του.

    Διαβάστε επίσης

    Γερμανία: Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μπορεί να παραμείνει στο SPD



    ΣΧΟΛΙΑ