• Διεθνής πολιτική

    Γάζα: Δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες στο Κάιρο για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

    • NewsRoom
    Σαλέχ Αρούρι, Χαμάς

    Σαλέχ Αρούρι, Χαμάς


    Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στον νέο γύρο συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που διεξάγεται στο Κάιρο με τη συμμετοχή αποστολών από το Ισραήλ, το Κατάρ και τις ΗΠΑ.

    «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της κατοχικής δύναμης και κατά συνέπεια, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στις συνομιλίες στο Κάιρο», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Δεν υπάρχει ακόμα πρόοδος».

    Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahera ανέφεραν σήμερα πως είχε επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες στο Κάιρο.

    Οι πηγές ασφαλείας δήλωσαν πως οι δύο πλευρές έκαναν παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία για εκεχειρία η οποία –όπως έχει προταθεί στη διάρκεια προηγούμενων συνομιλιών– θα εκτεινόταν σε τρία στάδια, με την απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων και μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός να αντιμετωπίζονται στο δεύτερο στάδιο.

    Οι παραχωρήσεις συνδέονται με την απελευθέρωση των ομήρων και την απαίτηση της Χαμάς για επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων στη βόρεια Γάζα, είπαν. Διαμεσολαβητές πρότειναν η επιστροφή να επιτηρείται από μια αραβική δύναμη παρουσία ισραηλινής δύναμης ασφαλείας η οποία θα αποσυρθεί αργότερα, πρόσθεσαν.

    Οι αντιπροσωπείες αναχώρησαν από το Κάιρο και οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν εντός 48 ωρών, ανέφεραν οι πηγές και το Al-Qahera.

    Ωστόσο Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις μεσολαβητικές προσπάθειες δήλωσε στο Reuters πως το αδιέξοδο συνεχίζεται σχετικά με την άρνηση του Ισραήλ να θέσει τέλος στον πόλεμο, να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Γάζα, να επιστρέψει σε όλους τους αμάχους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να άρει τον 17ετή αποκλεισμό προκειμένου να επιτραπεί η γρήγορη ανοικοδόμηση του παραλιακού θύλακα.

    Τα βήματα αυτά έχουν προτεραιότητα απέναντι στην απαίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού για απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, είπε ο αξιωματούχος που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    «Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή κρατουμένων, η Χαμάς ήταν και είναι πρόθυμη να είναι πιο ευέλικτη, αλλά δεν υπάρχει ευελιξία σχετικά με τα… κύρια αιτήματά μας», είπε στο Reuters.

    Το Ισραήλ έχει απορρίψει οποιοδήποτε ενδεχόμενο να τελειώσει σύντομα τον πόλεμο ή να αποσυρθεί από τη Γάζα, λέγοντας πως οι δυνάμεις του δεν θα υποχωρήσουν μέχρις ότου η Χαμάς να μην ελέγχει πλέον τη Γάζα ή να απειλεί τον ισραηλινό στρατό.

    Απαντώντας σήμερα σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις συνομιλίες, ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Άβι Χάιμαν δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο: «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι σωστοί άνθρωποι να είναι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή ώστε να συζητήσουν έναν τρόπο με τον οποίο οι 133 Ισραηλινοί όμηροι μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι».

    Διαβάστε επίσης:

    Γερμανία: Ενισχύει με 7 δισ. ευρώ τις ένοπλες δυνάμεις της

    Μητσοτάκης από Τήλο: Αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε καινοτόμα έργα που κάνουν την κυκλική οικονομία πράξη

    ΕΒΕΑ: Ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος πρόεδρος για το Επιμελητήριο



    ΣΧΟΛΙΑ