ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε καθολικό lockdown μπαίνει από τα ξημερώματα της Παρασκευής η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19.
«Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς, συζήτησα με τους Ευρωπαίους εταίρους μου και αποφάσισα πως πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή το lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή. Αντίθετα με το lockdown παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, η εργασία σε γενικές γραμμές συνεχίζεται και τα γηροκομεία παραμένουν ανοιχτά στην επίσκεψη», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακολούθησε τους κανόνες» τόνισε.
Οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώνουν αίτηση για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, προκειμένου να βγουν από το σπίτι τους. Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν, κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Ανοικτά θα παραμείνουν και τα σχολεία, καθώς όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, «τα παιδιά μας δεν μπορούν να στερηθούν την επαφή με το σχολικό σύστημα». Εντούτοις, τα πανεπιστήμια θα κλείσουν και τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως.
Οι Γάλλοι θα είναι σε θέση να βγουν για να εργαστούν, να πραγματοποιήσουν ιατρικά ραντεβού και να κάνουν τις αγορές τους. Εντούτοις, οι ιδιωτικές συναντήσεις θα απαγορευτούν, όπως και οι δημόσιες συγκεντρώσεις. Παράλληλα «η τηλεργασία θα γενικευτεί όπου είναι δυνατόν» ενώ η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν μια ψηφιακή μετάβαση.
Τα εξωτερικά σύνορα θα παραμείνουν κλειστά, ωστόσο οι Γάλλοι από το εξωτερικό θα μπορούν να επιστρέψουν, όμως με αυστηρές εξετάσεις. «Κανένας ταξιδιώτης δεν θα μπορεί να επιστρέψει στο γαλλικό έδαφος εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν μεταφέρει τον ιό» τόνισε ο Μακρόν.
Τα μέτρα θα αξιολογούνται ανά 15 ημέρες, εν όψει μάλιστα της περιόδου των Χριστουγέννων. Στόχος, είπε ο Μακρόν, είναι να μειωθούν τα κρούσματα σε 5.000 την ημέρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απίστευτη γκάφα Βελόπουλου για την υπόθεση Έπστιν: Παρουσίασε σκηνή από το American Horror Story με την Lady Gaga ως «αποδεικτικό υλικό» (βίντεο)
- Στα ύψη η αυτοπροσωπογραφία της Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι – Ρεκόρ πώλησης
- Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης στην Κοζάνη
- Sports Party* με το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός την Κυριακή από το Πάμε Στοίχημα στα καταστήματα Allwyn
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.