• Διεθνής πολιτική

    Φρέντι Μπελέρη: Θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης – Έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα

    Φρέντι Μπελέρη

    Φρέντι Μπελέρη


    Για πολιτική δίωξη κάνει λόγο ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, μετά την ανακοίνωση της ενοχής του, από το Ειδικό Δικαστήριο των Τιράνων.

    Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας γνωστοποίησε ότι θα ασκήσει έφεση, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Μπελέρη κατήγγειλε ευθέως την έδρα, μιλώντας για πολιτική δίωξη, με απώτερο στόχο να διατηρήσει η αλβανική κυβέρνηση τον έλεγχο του δήμου.

    “Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς στη Χειμάρρα θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου στη Χειμάρρα με εξέλεξαν δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

    Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες αυτή είναι η δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς;” διερωτάται ο κ. Μπελέρη.

    Υπενθυμίζεται ότι από τους τρεις μάρτυρες κατηγορίας, ο ένας παραδέχθηκε ότι χρηματίστηκε από την αστυνομία, ο δεύτερος ήταν ο αρμόδιος για την έρευνα αστυνομικός, ενώ τρίτος δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο. Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν από την τελευταία συνεδρίαση του SPAK, αποκαλύφθηκε ότι η μία εκ των τριών δικαστών είχε πλαστογραφήσει στο παρελθόν διοικητικά έγγραφα.

    “Πρόκειται για ένα πολιτικό πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με τη διοίκηση του Δήμου Χειμάρρας. Το σχέδιο ήταν να με συλλάβουν προκειμένου να χάσω τις εκλογές και να με αφήσουν ξανά ελεύθερο μία εβδομάδα μετά τις εκλογές. Το εν λόγω σχέδιο το χάλασαν οι πολίτες της Χειμάρρας που με εξέλεξαν δήμαρχο” σημείωσε ο Μπελέρη.

    Η υπόθεση επιδεινώνει το βαρομετρικό χαμηλό στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να μιλάει για έλλειμμα κράτους δικαίου στην Αλβανία και ποινή δυσανάλογη του φερόμενου αδικήματος.

    “Επισφραγίζει αυτή η απόφαση ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με αυτό. Εκεί εκεί όντως θέμα με το κράτος δικαίου. Η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Είπε ότι αυτά όλα συνιστούν παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Έχουμε πει λοιπόν ότι παγώνει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας μέχρι να αποκατασταθούν όλα αυτά τα κεντρικά ζητήματα” τόνισε ο Μάκης Βορίδης.

    «Ήταν σαν να την περίμενε αυτή την απόφαση. Δυστυχώς από την πρώτη στιγμή ο στόχος της κυβέρνησης Ράμα είναι να μην αλλάξει χέρια ο Δήμος Χειμάρρας» είπε ο αδελφός του Φρέντι Μπελέρη Λεονάρντο, στην ΕΡΤ.

    «Να σεβαστούμε τις προσπάθειες και προσωπικά του Φρέντι αυτή την επιθυμία του να καθίσει στη φυλακή όσο χρειαστεί και να μην κάνει κανένα συμβιβασμό με τις αλβανικές αρχές. Από την πρώτη μέρα της σύλληψής του μέχρι σήμερα, η μόνη πρόταση που έχει γίνει στο Φρεντ είναι να απολέσει το Δήμο Χειμάρας» τόνισε.

    «Η καταδίκη Μπελέρη όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα, αλλά δείχνει την περιφρόνηση στους κανόνες που διέπουν την ΕΕ. Ως εκ τούτου η σημερινή Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

    «Η καταδικαστική απόφαση της αλβανικής Δικαιοσύνης σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, ιδιαίτερα μετά τις συστηματικές δημόσιες παρεμβάσεις της αλβανικής κυβέρνησης» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Δηλώσεις Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Ακούσαμε μεγάλη έκρηξη – Ο πόλεμος γίνεται και εδώ, όχι μόνο στο μέτωπο

    Βορίδης: Θα θέσουμε βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ λόγω της καταδίκης Μπελέρη

    Ο Όλαφ Σολτς σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση 100 ημερών για το Euro 2024



    ΣΧΟΛΙΑ