• Διεθνής πολιτική

    Φωτιά παίρνει η Μέση Ανατολή: Χαστούκι στο πρόσωπο των ΗΠΑ η ιρανική επίθεση, λέει ο Χαμενεΐ

    • NewsRoom

    Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ


    Με εκτόξευση πυραύλων σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ιρακινό έδαφος απάντησε τα ξημερώματα της Τετάρτης το Ιράν στον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί από αμερικανικά drones, με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ. Η δολοφονία του, την περασμένη εβδομάδα, πυροδότησε φόβους για έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

    Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ, μιλώντας σε συγκέντρωση Ιρανών που φώναζαν «Θάνατο στην Αμερική», είπε ότι η επίθεση με πυραύλους ήταν ένα «χαστούκι στο πρόσωπο» των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή.

    Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι το Ιράν εκτόξευσε 15 πυραύλους σε αμερικανικούς στόχους. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι τουλάχιστον δύο εγκαταστάσεις στο Ιράκ που φιλοξενούν στελέχη του συνασπισμού δέχθηκαν επιθέσεις στη 1:30 π.μ. ώρα Ιράκ (22:30 GMT την Τρίτη).

    Από την πλευρά του, το Ιράκ ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκαν 22 πύραυλοι.

    Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τεχεράνη δεν επιθυμεί πόλεμο και το χτύπημα «ολοκλήρωσε την απάντησή της» στη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί την Παρασκευή, ενός ισχυρού στρατηγού, του οποίου η ταφή, μετά από ημέρες πένθους, ολοκληρώθηκε τη στιγμή των εκτοξεύσεων πυραύλων. Η ιρανική τηλεόραση έδειξε πενθούντες που γιόρταζαν την επίθεση.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των ζημιών από τα χτυπήματα και ότι θα κάνει δήλωση την Τετάρτη το πρωί. «Όλα είναι καλά!» έγραψε στο Twitter. Μάλιστα, επισκέφτηκε μία από τις τοποθεσίες που δέχθηκαν επίθεση στο Ιράκ, την αεροπορική βάση Ain al-Asad, τον Δεκέμβριο του 2018.

    Σύμφωνα με πηγή, οι πρώτες ενδείξεις δεν αναφέρουν απώλειες από την πλευρά των ΗΠΑ, ενώ άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι «80 Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν, ενώ ελικόπτερα και στρατιωτικός εξοπλισμός των ΗΠΑ υπέστησαν ζημιές.

    Η Γερμανία, η Δανία, η Νορβηγία και η Πολωνία δήλωσαν ότι κανένα από τα στρατεύματά τους στο Ιράκ δεν είχε απώλειες. Η Βρετανία, η οποία έχει επίσης προσωπικό στο Ιράκ, καταδίκασε την επίθεση.

    Το Ιράκ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του δεν υπέστησαν απώλειες. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, δήλωσε ότι οι βάσεις που είχαν στοχεύσει ήταν η αεροπορική βάση al-Asad και μια άλλη εγκατάσταση στο ιρακινό Ερμπίλ. «Καθώς αξιολογούμε την κατάσταση, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και υπεράσπιση του προσωπικού, των συνεργατών και των συμμάχων στην περιοχή» δήλωσε ο Χόφμαν.

    Πάνω από 5.000 αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν στο Ιράκ μαζί με άλλες ξένες δυνάμεις του συνασπισμού, στην μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS.

    Το Ιράν υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, ενημέρωσε την Ουάσινγκτον μετά τις επιθέσεις, να αποσύρει τα στρατεύματά της για να αποτρέψει περισσότερους θανάτους και προειδοποίησε τους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

    «Πραγματικά μέτρα»

    Η ιρανική τηλεόραση επικαλέστηκε πηγή από το περιβάλλον του ανώτατου ηγέτη λέγοντας ότι οι πυραυλικές επιθέσεις ήταν το πιο «αδύναμο» σενάριο αντιποίνων.

    Αναφερόμενη σε άλλη πηγή, λέει ότι το Ιράν είχε σχεδιάσει άλλους 100 πιθανούς στόχους. Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, αναμενόταν να μιλήσει αργότερα την Τετάρτη, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

    Ώρες πριν από τα ιρανικά χτυπήματα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να περιμένουν μια απάντηση από το Ιράν για τη δολοφονία του Σολεϊμανί, διοικητή μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης.

    «Νομίζω ότι θα πρέπει να αναμένουμε αντίποινα» είπε σε ενημέρωση στο Πεντάγωνο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι το Ιράν «έλαβε αναλογικά μέτρα για την αυτοάμυνά του, κατά το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». «Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση ή πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας από οποιαδήποτε επιθετικότητα» έγραψε στο Twitter.



    ΣΧΟΛΙΑ