Διεθνής πολιτική

Φινλανδία: Προς περιορισμό των ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε Ρώσους

  • NewsRoom
Πέκα Χάαβιστο, ΥΠΕΞ Φινλανδίας

Πέκα Χάαβιστο, ΥΠΕΞ Φινλανδίας


Σχέδιο για τον περιορισμό του αριθμού των ταξιδιωτικών θεωρήσεων που χορηγούνται σε Ρώσους πολίτες παρουσίασε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χάαβιστο.

Καθώς οι πτήσεις από τη Ρωσία προς την ΕΕ έχουν διακοπεί μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, πολλοί Ρώσοι πολίτες ταξιδεύουν οδικώς στην Φινλανδία, προκειμένου να μεταβούν από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Πολλοί το είδαν αυτό ως μια παράκαμψη του καθεστώτος των κυρώσεων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάαβιστο.

Η Φινλανδία επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η πολιτική και λαϊκή υποστήριξη για την ένταξη στη Συμμαχία εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η σκανδιναβική χώρα παραμένει μέχρι σήμερα το μόνο μέλος της ΕΕ και γείτονας της Ρωσίας χωρίς περιορισμούς σε τουριστικές βίζες για τους Ρώσους πολίτες.

Το καθεστώς Σένγκεν και η φινλανδική νομοθεσία δεν επιτρέπουν την πλήρη απαγόρευση βίζας με βάση την εθνικότητα, αλλά το Ελσίνκι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θεωρήσεων που εκδίδονται βάσει κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής βίζας, σημείωσε ο Χάαβιστο.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο παρουσίασε σήμερα πρόταση στην κυβέρνηση που θα επιτρέψει στη Φινλανδία να «προτιμά» ομάδες όπως μέλη οικογενειών και φοιτητές, μειώνοντας παράλληλα τις τουριστικές βίζες.

Εάν η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως, μπορεί να ληφθεί μια απόφαση μέχρι το τέλος του μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μουντιάλ 2030: «Κοινό φάκελο» καταθέτουν Ελλάδα, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία σύμφωνα με τα αιγυπτιακά MME

Πρεσβεία Ελλάδας στην Τουρκία: Θλίψη για την καταστροφή του ελληνικού ΝοσοκομείουΣΧΟΛΙΑ