• Διεθνής πολιτική

    Φατίχ Μπιρόλ: Η διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γλασκώβη δεν ήταν αποτυχία

    • NewsRoom
    Φατίχ Μπιρόλ: Η διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γλασκώβη δεν ήταν αποτυχία

    Φατίχ Μπιρόλ, Διευθυντής Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας


    Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Γλασκώβη COP26 δεν ήταν “αποτυχία”, δήλωσε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ, υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι χώρες σε αυτήν πρέπει τώρα να υλοποιηθούν πλήρως.

    Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι η Γλασκώβη ήταν αποτυχία“, δήλωσε, υπογραμμίζοντας τα “πολλά και σημαντικά θετικά αποτελέσματα” της διάσκεψης κατά των κλιματικών αλλαγών.

    Οι 200 χώρες της COP26 υιοθέτησαν το Σάββατο στην Γλασκώβη συμφωνία για να επιταχυνθεί η μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, χωρίς να διασφαλίσουν τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, ούτε να ανταποκριθούν στα αιτήματα για βοήθεια των φτωχών χωρών.

    “Σήμερα χώρες που εκπροσωπούν περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας οικονομίας καλύπτονται από δεσμεύσεις για ουδετερότητα άνθρακα, αυτό είναι τεράστιο”, γνωστοποίησε ο Μπιρόλ σε γαλλογερμανικό Φόρουμ για την Ενέργεια.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας έχει ήδη αποτιμήσει ότι οι ανακοινώσεις που έγιναν στην Γλασκώβη –υπό τον όρο ότι θα υλοποιηθούν πλήρως– θα μπορούσαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,8 βαθμό Κελσίου.

    Πρόκειται για μια σημαντική πολιτική επιτυχία της Γλασκώβης“, αλλά “η σημαντική φράση εδώ, η μαγική φράση, είναι ‘πλήρης υλοποίηση’, ιδιαίτερα αυτά τα δέκα προσεχή χρόνια”, υπογράμμισε ο Μπιρόλ.

    Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ζήτησε “μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας”, όπως και προσπάθειες για ενεργειακή απόδοση.

    Η Γλασκώβη, λίκνο της βιομηχανικής επανάστασης που τροφοδοτήθηκε από τον άνθρακα, είναι η πόλη στην οποία αποτυπώθηκαν στο χαρτί στο πλέον υψηλόβαθμο επίπεδο οι λέξεις “ορυκτά καύσιμα” και “άνθρακας”.

    Ο Μπιρόλ, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιον Γάλλων και Γερμανών αξιωματούχων, επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να απευθύνει έκκληση “στην ηγεσία της Γερμανίας για μια έγκαιρη έξοδο από τον άνθρακα προκειμένου η Γερμανία να μπορέσει να αποτελέσει το παράδειγμα για άλλες χώρες”.

    Όσον αφορά τη Γαλλία, επισήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν “μεγάλα περιθώρια” για να προχωρήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης

    COP26: Ο Μακρόν κρίνει χρήσιμη την διάσκεψη για το κλίμα COP26

     



    ΣΧΟΛΙΑ