• Διεθνής πολιτική

    Εξόριστοι Ταλιμπάν επιστρέφουν στο Αφγανιστάν για να αναλάβουν πόστα – Δεν παραδίνεται ο πρώην αντιπροέδρος

    • NewsRoom

    Από την χθεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν (ΑΠΕ)


    Κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες των Ταλιμπάν επιστρέφουν από το Κατάρ, όπου ζούσαν εξόριστοι, στο Αφγανιστάν για να αναλάβουν επιτελικές θέσεις μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης, μεταδίδει το BBC.

    Ωστόσο, δυνάμεις πιστές στον πρώην αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν, Αμρούλα Σάλεχ, ενεπλάκησαν χθες σε συγκρούσεις με Ταλιμπάν στην Παντσίρ, βόρεια της Καμπούλ, τη μοναδική περιοχή που δεν έχει πέσει στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις του Σάλεχ ανέκτησαν την περιοχή Τσαρικάρ, στην επαρχία Παρουάν. Οδός στρατηγικής σημασίας διέρχεται από την Τσαρικάρ και τη σήραγγα Σαλάνγκ, που συνδέει την Καμπούλ με τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν.

    Ο πρώην αντιπρόεδρος και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών υπόσχεται ότι δεν θα παραδοθεί και χθες, Τρίτη, αυτοανακηρύχθηκε νόμιμος πρόεδρος, αφού ο αρχηγός του κράτους, ο Άσραφ Γάνι, έφυγε από τη χώρα την Κυριακή, καθώς οι Ταλιμπάν έμπαιναν στην Καμπούλ.

    «Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Αφγανιστάν, σε περίπτωση απουσίας, φυγής, παραίτησης ή θανάτου του προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος γίνεται μεταβατικός πρόεδρος. Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη χώρα μου και είμαι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος. Καλώ όλους τους ηγέτες να μου προσφέρουν την υποστήριξη και τη συναίνεσή τους» ανέφερε χθες σε αναρτήσεις του στο Twitter στα αγγλικά.

    Κάλεσε τους Αφγανούς να συμμετάσχουν στην «αντίσταση» εναντίον των Ταλιμπάν.

    Η εξαιρετικά δυσπρόσιτη κοιλάδα του Παντσίρ ουδέποτε έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, τη δεκαετία του 1990. Δεν είχε πέσει ούτε στα χέρια των σοβιετικών στρατευμάτων την προηγούμενη δεκαετία.

    Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση των Ταλιμπάν

    Χθες, μαχητές Ταλιμπάν έδωσαν την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου μετά την πτώση της Καμπούλ.

    Εκπρόσωπός τους δήλωσε ότι οι γυναίκες θα απολαμβάνουν δικαιώματα σύμφωνα με τους νόμους της σαρίας.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το Ισλαμικό Εμιράτο δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου.

    «Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς» τόνισε.

    Ωστόσο, όταν μια γυναίκα δημοσιογράφος που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου ρώτησε τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν αν οι γυναίκες θα μπορούν να συνεχίσουν με την ίδια ευκολία να ασκούν το επάγγελμα της δημοσιογραφίες όπως τα προηγούμενα 20 χρόνια, ο Μουτζαχίντ αρκέστηκε να πει πως είναι ακόμα νωρίς για να υπάρξει μια άποψη ως προς αυτό το ζήτημα και πως η νέα κυβέρνηση θα απαντήσει σε αυτό.

    «Ας περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση και να προταθούν οι νόμοι, τότε θα μπορούμε να τηρούμε αυτούς τους νόμους και τους κανονισμούς», ανέφερε

    Επίσης, ο ίδιος δεσμεύτηκε απευθυνόμενος στην Δύση ότι το Αφγανιστάν δεν θα γίνει η βάση τρομοκρατών.

    Εξάλλου, χθες οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως δίνουν αμνηστία σε όλους του αξιωματούχους και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

    Μαρτυρίες τις οποίες επικαλείται το BBC αναφέρουν ότι αυτή την ώρα στους δρόμους της Καμπούλ επικρατεί ηρεμία.

    Επιστρέφουν οι ξένοι διπλωμάτες

    Οι ξένες δυνάμεις έχουν ξαναρχίσει τις πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μεταφέροντας το διπλωματικό προσωπικό τους και πολίτες.

    Μισθωμένο αεροσκάφος της Lufthansa, το οποίο μετέφερε περίπου 130 άτομα, που αναχώρησαν από την Καμπούλ, προσγειώθηκε τα ξημερώματα στη Φραγκφούρτη.

    Το Airbus 340, μισθωμένο από την γερμανική κυβέρνηση, απογειώθηκε από την Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.

    Σε συντονισμό με τη γερμανική κυβέρνηση, η Lufthansa αναμένεται επίσης να εκτελέσει πτήσεις από τη Ντόχα του Κατάρ και πιθανόν και από χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν.

    Οι πτήσεις, ο αριθμός των οποίων μένει να εξακριβωθεί ποιος θα είναι, προβλέπεται να οργανωθούν τις προσεχείς ημέρες.

    Τα πρώτα μέλη του γερμανικού διπλωματικού προσωπικού επέστρεψαν χθες στην πατρίδα τους μετά την εκκένωση της πρεσβείας στην αφγανική πρωτεύουσα.

    Έφθασαν στο διεθνές αεροδρόμιο Σένεφελντ το απόγευμα, κατά τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ταλιμπάν: Οι γυναίκες μας θα είναι ευτυχείς να ζουν εντός του πλαισίου της σαρίας

    Τζέικ Σάλιβαν: Πρόωρο να πούμε αν οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν ως νόμιμη κυβέρνηση τους Ταλιμπάν

    Ταλιμπάν: Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, υπάρχουν και άλλα είδη μαντίλας



    ΣΧΟΛΙΑ