• Διεθνής πολιτική

    Ταλιμπάν: Οι γυναίκες μας θα είναι ευτυχείς να ζουν εντός του πλαισίου της σαρίας

    • NewsRoom
    Ταλιμπάν: Δεν θέλουμε κανέναν εχθρό - Οι γυναίκες μας θα είναι ευτυχείς να ζουν εντός του πλαισίου της σαρίας


    Την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου μετά την ανακατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν έδωσαν οι Ταλιμπάν, επιχειρώντας να καθησυχάσουν τους πολίτες και τη διεθνή κοινότητα γύρω από τις προθέσεις τους.

    Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με απαγγελία από το Κοράνι, ενώ στη συνέχεια  είπε στους δημοσιογράφους πως συγχαίρει το έθνος για τη νίκη τους. «Είμαι υπερήφανος για όλο το έθνος», ανέφερε.

    Ο Μουτζαχίντ πρόσθεσε πως το Ισλαμικό Εμιράτο δεν κρατά «καμιά κακία εναντίον κανενός».  «Δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό. Κανείς από την αμερικανική ή τη διεθνή κοινότητα θα πάθει τίποτα», είπε ο Μουτζαχίντ.

    Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε πως το Ισλαμικό Εμιράτο δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία). «Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς», τόνισε. Ωστόσο, όταν μια γυναίκα δημοσιογράφος που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου ρώτησε τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν αν οι γυναίκες θα μπορούν να συνεχίσουν με την ίδια ευκολία να ασκούν το επάγγελμα της δημοσιογραφίες όπως τα προηγούμενα 20 χρόνια, ο Μουτζαχίντ αρκέστηκε να πει πως είναι ακόμα νωρίς για να υπάρξει μια άποψη ως προς αυτό το ζήτημα και πως η νέα κυβέρνηση θα απαντήσει σε αυτό. «Ας περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση και να προταθούν οι νόμοι, τότε θα μπορούμε να τηρούμε αυτούς τους νόμους και τους κανονισμούς», ανέφερε.

    Ο Μουτζαχίντ τόνισε πως οι αλληλεπιδράσεις με άλλες χώρες θα συνεχιστούν, πρόσθεσε. Όπως ανέφερε οι Ταλιμπάν δεν θέλουν νέες μάχες ενώ προτεραιότητά τους είναι να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη στη χώρα.

    Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς μας πόρους για την ανοικοδόμηση και την ευημερία, είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

    Οι Ταλιμπάν δεν θα επιδιώξουν να εκδικηθούν Αφγανούς πρώην στρατιώτες καθώς και μέλη που υποστηρίζονταν από τις δυτικές κυβερνήσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ενώ  πρόσθεσε ότι υπάρχει αμνηστία για τους Αφγανούς πρώην κυβερνητικούς στρατιώτες καθώς και για υπεργολάβους και διερμηνείς που εργάστηκαν για τις διεθνείς δυνάμεις.

    «Κανείς δεν πρόκειται να σας βλάψει, κανείς δεν πρόκειται να χτυπήσει την πόρτα σας», δήλωσε.

    Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να μας βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να έχουμε εναλλακτικές καλλιέργειες. Εάν μπορούμε να παρέχουμε εναλλακτικές καλλιέργειες στον λαό μας, τότε βεβαίως μπορούμε θέσουμε τέλος στην καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών. Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι από τώρα και στο εξής το Αφγανιστάν θα είναι μια χώρα χωρίς ναρκωτικά.

    Το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον κανενός και διαβεβαιώνουμε τη διεθνή κοινότητα γι αυτό, επισήμανε.

    Δήλωσε επίσης ότι το Αφγανιστάν θέλει να έχει πολύ καλές σχέσεις με όλους για να ανακάμψει την οικονομία και να εξασφαλίσει την ευημερία ώστε να βγει από αυτή την κρίση.



    ΣΧΟΛΙΑ