Διεθνής πολιτική

Έξαλλος ο Τραμπ για την έρευνα του FBI στην έπαυλη του – Πως θα το εκμεταλλευτούν οι Ρεπουμπλικάνοι

  • NewsRoom
Ντόναλντ Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ


Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν την οργή τους για την έρευνα του FBI στην έπαυλη του δισεκατομμυριούχου στη Φλόριντα. Οι Δημοκρατικοί απάντησαν πως ο νόμος είναι νόμος.

Η έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο, για την οποία ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι δεν τη γνώριζε εκ των προτέρων, εκνεύρισε τον πρώην πρόεδρο που βλέπει πίσω από το νομικό πρόσχημα της κακοδιαχείρισης (πιθανώς απόρρητων) εγγράφων μια απόπειρα να υπονομευτεί η πιθανότητα να επιστρέψει στην προεδρία το 2024. Οι Δημοκρατικοί, όπως η Νάνσι Πελόζι, επιμένουν ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να εξαιρείται από τον νόμο.

Υποστηρικτές του Τραμπ έξω από την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο μετά την έρευνα του FBI

Πώς έγινε η έρευνα

Οι πράκτορες του FBI έφτασαν στο Μαρ-α-Λάγκο το πρωί της Δευτέρας και επέδειξαν στους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, που φυλάσσουν τον πρόεδρο, το ένταλμα για την έρευνα. Αφού η Μυστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά του, επέτρεψε την έρευνα που κράτησε από τις 10:00 (τοπική ώρα, 17:00 στην Ελλάδα) ως αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Το FBI έφυγε με αρκετά κουτιά υλικού, άγνωστο όμως τι ακριβώς περιείχαν.

Ο γιος του πρώην προέδρου, Έρικ, δήλωσε στο Fox ότι περίπου 30 πράκτορες ήλθαν για έρευνα που σχετίζεται με έγγραφα τα οποία ανήκουν στα Εθνικά Αρχεία. Ο Τραμπ ήταν συνεργάσιμος, τόνισε. Σύμφωνα με τον Έρικ, ο πατέρας του είχε απλώς πολλά… αποκόμματα από τον Τύπο.

Κατά τα λεγόμενα του Τραμπ οι πράκτορες «εισέβαλαν στο σπίτι και το κατέλαβαν» αναζητώντας στοιχεία για το πώς ο Τράμπ χειριζόταν τα έγγραφά του. Από το FBI απαντούν ότι δεν υπήρξε βίαιη εισβολή. Ο πρώην πρόεδρος είπε πάλι ότι έφτασαν να ανοίξουν ένα χρηματοκιβώτιο, μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια σχετικά με το εύρος της έρευνας: μπορεί το FBI να ανοίξει ένα χρηματοκιβώτιο πρώην προέδρου ακόμη και αν το αρνηθεί η Μυστική Υπηρεσία;

Συνεργάσιμος μεν, εξοργισμένος δε ο Τραμπ. «Σκοτεινές ώρες για το έθνος μας», τόνισε σε δήλωσή του και επισήμανε ότι πρώτη φορά συνέβη αυτό σε πρόεδρο των ΗΠΑ. Σε αυτό δεν έχει άδικο, αλλά επρόκειτο και για ειδικές περιστάσεις, σημειώνουν νομικοί τους οποίους επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης.

Τι προβλέπουν οι ομοσπονδιακοί νόμοι

Οι ομοσπονδιακοί νόμοι στις ΗΠΑ είναι αυστηροί σχετικά με τον χειρισμό απόρρητου υλικού. Προβλέπουν ότι είναι αδίκημα να απομακρυνθεί το υλικό και να μεταφερθεί σε μη προβλεπόμενη τοποθεσία. Ειδικά για τους προέδρους, μετά τη λήξη της θητείας τους τα Εθνικά Αρχεία αναλαμβάνουν τη φύλαξη του υλικού, από έγγραφα και σημειώματα μέχρι και επιστολές και e-mail, ακόμη και αν δεν είναι απόρρητα.

Στην φωτογραφία από το βιβλίο της δημοσιογράφου Μάγκι Χάμπερμαν που θα βγει το φθινόπωρο το 2022, τα χαρτιά που πετούσε ο Τραμπ. Η τουαλέτα αριστερά είναι στον Λευκό Οίκο και αυτή δεξιά σε ταξίδι στο εξωτερικό.

Τα έγγραφα που πήρε ο Τραμπ

Για τον Τραμπ, έναν «διαβόητο καταστροφέα εγγράφων», τον περασμένο Φεβρουάριο τα Εθνικά Αρχεία ζήτησαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει αν εξακολουθούσε να κρατά στο Μαρ-α-Λάγκο έγγραφα που δεν θα έπρεπε να κατέχει. Αξιωματούχοι των Αρχείων συγκέντρωσαν 15 κιβώτια με έγγραφα, κάποια από τα οποία ήταν σκισμένα.

Ο Τραμπ -το γνωρίζουμε και αυτό από διαφορετικές πηγές- ήταν τουλάχιστον αμελής στη διαχείριση απορρήτων εγγράφων που είχε στη διάθεσή του ως πρόεδρος (ο ίδιος το αρνείται). Ακόμη και τα χαρτιά με πρόχειρες σημειώσεις από το χέρι του προέδρου θα έπρεπε να διατηρηθούν, αλλά αυτές κατέληγαν σχισμένες στις τουαλέτες του Λευκού Οίκου.

Και μόνο, λοιπόν, οι πληροφορίες ότι στο Μαρ-α-Λάγκο υπάρχουν έγγραφα που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί θα αρκούσαν για να εκδοθεί το ένταλμα. Επειδή όμως ο Τραμπ δεν είναι ένας κάποιος πολίτης, αλλά πρώην πρόεδρος, θα πρέπει να υπήρχε το πράσινο φως από τα υψηλότερα κλιμάκια, δηλαδή τον επικεφαλής του FBI, Κρις Ρέι, και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ. Αλλά ακόμη και τώρα ο απόρρητος χαρακτήρας της έρευνας αφήνει αναπάντητο το ερώτημα ποιος ακριβώς την ενέκρινε, με ποιο σκεπτικό και γιατί τώρα.

Οι Ρεπουμλικάνοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την έρευνα στο σπίτι του Τραμπ

Όσο συνεχίζεται η διερεύνηση για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Κογκρέσο και τον καταλυτικό ρόλο του Τραμπ σε αυτά, θα ήταν δύσκολο να μην εκμεταλλευτούν οι Ρεπουμπλικανοί την έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο και να συνδέσουν τα δύο γεγονότα.

Ο Τραμπ έσπευσε ευθέως να κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς, δηλώνοντας ότι η έρευνα είναι έργο τους γιατί «δεν θέλουν να με δουν πρόεδρο το 2024». Οι Ρεπουμπλικανοί πλειοδότησαν πάντως σε χαρακτηρισμούς για την -κατά Τραμπ- πολιτική δίωξη, με τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Φλόριντας, Ρον Ντε Σάντις, έτερο πιθανό υποψήφιο για την προεδρία, να μιλά για «καθεστωτική ενέργεια» μέχρι και για «μπανανία».

Επόμενο βήμα για τους Ρεπουμπλικανούς, θα είναι πώς θα κεφαλαιοποιήσουν την οργή της βάσης (ήδη στο Μαρ-α-Λάγκο έσπευσαν υποστηρικτές του πρώην προέδρου) ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Να κεφαλαιοποιήσουν κυριολεκτικά, συσπειρώνοντας και συγκεντρώνοντας χρήματα ενόψει των εκλογών, αλλά και πολιτικά, υπενθυμίζοντας ότι δεν πρέπει να αφήσουν τους Δημοκρατικούς να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες που δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Διαβάστε επίσης

«Αμπντουλχαμίντ Χαν»: Ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον κόλπο της Αττάλειας

Ρώσοι χάκερ «μπήκαν» στον ιστότοπο του κοινοβουλίου της Φινλανδίας

Στα σκαριά σχέδιο ενεργειακού blackout από την ΒρετανίαΣΧΟΛΙΑ