• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να στείλουν έως και 130 “τρομοκράτες” στην Τουρκία

    • NewsRoom
    ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Την απέλαση ή την έκδοση έως και 130 «τρομοκρατών» αιτείται η Τουρκία από τη Σουηδία και την Φινλανδία, προτού το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει το Reuters.

    Υπενθυμίζεται ότι τα δύο κράτη υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο και τα 30 κράτη-μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να εγκρίνουν την αίτηση.

    Η Τουρκία έχει αναφέρει μάλιστα ότι η Σουηδία συγκεκριμένα πρέπει πρώτα να λάβει μια πιο ξεκάθαρη στάση εναντίον όσων η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές αλλά και μια ομάδα που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

    “Είπαμε κοιτάξτε, αν δεν μας παραδώσετε τους τρομοκράτες, δεν μπορούμε να το περάσουμε (την έγκριση της ένταξης στο ΝΑΤΟ) από το κοινοβούλιο ούτως ή άλλως”, είπε ο Ερντογάν σε σχόλια του αργά την Κυριακή, αναφερόμενος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με τον Σουηδό πρωθυπουργό τον περασμένο Νοέμβριο.

    “Για να περάσει αυτό από το κοινοβούλιο, πρώτα πρέπει να μας παραδώσετε περισσότερους από 100, περίπου 130 από αυτούς τους τρομοκράτες”, είπε ο Ερντογάν.

    Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν μια τριμερή συμφωνία με την Τουρκία τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

    Ως μέρος της συμφωνίας, οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τα “εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά”, λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τηρώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε το Σάββατο ότι ο χρόνος τελειώνει για το τουρκικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τις υποψηφιότητες πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που αναμένονται τον Μάιο.

    Τη Δευτέρα, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η χώρα του βρίσκεται σε “καλή θέση” για να εξασφαλίσει την επικύρωση από την Τουρκία για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Φινλανδία και Πολωνία αναμένουν τις αποφάσεις της Γερμανίας για την αποστολή μάχης Leopard στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ