• Διεθνής πολιτική

    Φινλανδία και Πολωνία αναμένουν τις αποφάσεις της Γερμανίας για την αποστολή μάχης Leopard στην Ουκρανία

    • NewsRoom


    Η θέση της Φινλανδίας για τη χορήγηση αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία εξαρτάται από τις οδηγίες της Γερμανίας, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Μίκο Σαβόλα, ο οποίος πρόσθεσε πως η εξαγωγή γερμανικής κατασκευής εξοπλισμού θα απαιτούσε άδεια από τη Γερμανία.

    “Εξαρτάται πάρα πολύ από την καθοδήγηση της Γερμανίας το πώς ενεργούμε με αυτά τα άρματα μάχης Leopard. Αυτά απαιτούν γερμανική άδεια εξαγωγής και επιπλέον, η γερμανική αμυντική βιομηχανία έχει έναν πολύ ισχυρό ρόλο σε αυτό, στο πώς μπορεί να αποκτηθεί εξοπλισμός υποκατάστασης”, είπε ο Σαβόλα στο Reuters.

    Ο Σαβόλα είπε πως το θέμα θα συζητηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, πιθανόν πρώτα σε μια συνάντηση στο Ταλίν στην οποία η Εσθονία έχει προσκαλέσει “χώρες με την ίδια νοοτροπία”, και στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν στη Γερμανία, όπου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αναμένεται να συναντήσει τους ηγέτες της Γερμανίας και της ΕΕ την Παρασκευή.

    Εξάλλου, ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως περιμένει ένα γρήγορο πράσινο φως από τη Γερμανία προκειμένου να παραδώσει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, πριν από την αναχώρησή του για το Βερολίνο όπου υπολογίζει να συζητήσει κυρίως την παράδοση όπλων στο Κίεβο.

    Η Πολωνία είχε δηλώσει προηγουμένως πως είναι έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο αυτά τα βαριά άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής, αλλά χρειάζεται για να το κάνει μια επίσημη συμφωνία της Γερμανίας.

    “Δεν μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση όπου μια τέτοια έγκριση δεν δίνεται γρήγορα”, δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου αναμένεται να συναντηθεί με Γερμανούς πολιτικούς αξιωματούχους από διάφορους πολιτικούς χώρους.

    Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα συνεχίσει να προωθεί τα αιτήματά του για περισσότερες αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη διάρκεια της σημερινής επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο.

    Ο Μοραβιέτσκι, μιλώντας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Βαρσοβίας προτού αναχωρήσει για τη Γερμανία, είπε πως θα συνεχίσει να εγείρει το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων παρά την απόρριψη από τη Γερμανία των αιτημάτων του.

    Ο Πολωνός ηγέτης αποκάλεσε τις επανορθώσεις από τη Γερμανία “ένα θεμελιωδώς σημαντικό θέμα για όλους τους Πολωνούς”.

    Τον Οκτώβριο το κυβερνών κόμμα του Μοραβιέτσκι, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ζήτησε επίσημα από τη Γερμανία να καταβάλει 1,3 τρισεκ. ευρώ ως αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη η Πολωνία στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και της ναζιστικής κατοχής.

    Η Γερμανία απέρριψε αμέσως το αίτημα. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως το θέμα των επανορθώσεων έκλεισε με τη συνθήκη του 1990 ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που άνοιξε τον δρόμο για τη γερμανική ενοποίηση και διευθέτησε τις εδαφικκές διεκδικήσεις που σχετίζονταν με πρώην γερμανικά εδάφη στη σύγχρονη Πολωνία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Κ. Φλώρος: Συνεχίζω απερίσπαστος την εκτέλεση των καθηκόντων μου

    Τζεντιλόνι: «Οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν να αποφύγουν τη βαθιά ύφεση της οικονομίας»

    Κίνα: Αυξάνει τη χρηματοδότηση για την πρόληψη και τον έλεγχο της Covid-19



    ΣΧΟΛΙΑ