Διεθνής πολιτική

Έρευνα στην Πορτογαλία για κλοπή απόρρητων μέσω κυβερνοεπίθεσης

  • NewsRoom
Η Μόσχα χρησιμοποιεί ένα «εργοστάσιο τρολ» την Cyber Front Z για να μεταδώσει την προπαγάνδα της για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποιεί το Λονδίνο


Η πορτογαλική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων που είχε στείλει το ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία και τα οποία εντοπίστηκαν προς πώληση στο διαδίκτυο έπειτα από μια κυβερνοεπίθεση που είχε στόχο το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ανέφερε σήμερα η εισαγγελία.

“Επιβεβαιώνουμε την έναρξη έρευνας που θα καθοδηγείται από την εισαγγελία του Κεντρικού Τμήματος Έρευνας και Ποινικής Δράσης (DCIAP)”, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Η αντίδραση της πορτογαλικής δικαιοσύνης ήρθε μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από την εφημερίδα Diario de Noticias, σύμφωνα με την οποία εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα που είχε στείλει το ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία εντοπίστηκαν προς πώληση στο dark web.

Η κλοπή των εγγράφων έλαβε χώρα έπειτα από κυβερνοπειρατεία “που διενήργησαν bots προγραμματισμένα να εντοπίζουν αυτού του είδους τα έγγραφα”, με στόχο το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων και τις υπηρεσίες Πληροφοριών του στρατού, σύμφωνα με την πορτογαλική εφημερίδα.

Πάντα σύμφωνα με την Diario de Noticias, το περιστατικό έγινε αντιληπτό από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, οι οποίες ενημέρωσαν τις πορτογαλικές αρχές τον Αύγουστο μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στη Λισαβόνα.

Έρευνα των πορτογαλικών υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας εντόπισε ως στόχους της επίθεσης το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, την υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού και μια υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας, διευκρίνισε η εφημερίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση του AFP, το γραφείο του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα επανέλαβε την απάντηση που είχε δώσει στην εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση εργάζεται “ώστε η αξιοπιστία της Πορτογαλίας, ως ιδρυτικού μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας, να παραμείνει άθικτη”.

“Κάθε φορά που υπάρχει υποψία παραβίασης (…) η κατάσταση αναλύεται σε βάθος” και λαμβάνονται μέτρα προκειμένου “να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση στην κυβερνοασφάλεια”, πρόσθεσε η πορτογαλική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει την κλοπή των εγγράφων.

Διαβάστε επίσης

Νέες επιθέσεις ακροαριστερών οργανώσεων σε κρίσιμες υποδομές της Γερμανίας

Κουλέμπα: «Τι φοβάται το Βερολίνο που δεν φοβάται το Κίεβο;»

Σάνα Μαρίν: Θέλουμε γρήγορη επικύρωση της ένταξης στο ΝΑΤΟ από όλα τα μέλη της ΣυμμαχίαςΣΧΟΛΙΑ