Διεθνής πολιτική

Επιτροπή για Καπιτώλιο: «Ο Τραμπ ήθελε να αρπάξει την εξουσία»

Ντόναλντ Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ


Η Επιτροπή για το Καπιτώλιο παρουσίασε κάποια από τα ευρήματα της σχετικά με τα τεκταινόμενα της 6ης Ιανουαρίου. «Ο όχλος πετύχαινε τον σκοπό του προέδρου Τραμπ. Οπότε φυσικά δεν παρενέβη». Έτσι συνόψισε ο Adam Kinzinger, ένας από τους δύο Ρεπουμπλικάνους στην Επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου, τα όσα αποκάλυψε η Επιτροπή το βράδυ της Πέμπτης 21 Ιουλίου, αναφορικά με τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ και την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Τη δήλωσή του, στην αρχή της ακρόασης, ακολούθησαν μαρτυρίες από δύο πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, που ήταν παρόντες στην αίθουσα, καθώς και αποσπάσματα βίντεο από συνεντεύξεις των βουλευτών με πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του δικηγόρου Pat Cipollone, αναφέρει ο βρετανικός Guardian σε δημοσίευμά του.

«Το φράγμα άρχισε να σπάει»

«Τι εξηγεί τη συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ; Γιατί δεν ανέλαβε άμεσα δράση σε περίοδο κρίσης;», ρώτησε ο Kinzinger. «Επειδή το σχέδιο του προέδρου Τραμπ για τις 6 Ιανουαρίου ήταν να σταματήσει ή να καθυστερήσει την επίσημη διαδικασία του Κογκρέσου για την καταμέτρηση των ψήφων. Ο όχλος που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο προκάλεσε γρήγορα την εκκένωση τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας. Η καταμέτρηση σταμάτησε εντελώς και τελικά καθυστέρησε για ώρες», σημείωσε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής.

Η Επιτροπή δεν θα διοργανώσει άλλη ακρόαση μέχρι κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες για να συνεχίσει την έρευνά της. Όπως είπε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Λιζ Τσένι: «Οι πόρτες άνοιξαν, νέες κλήσεις εκδόθηκαν και το φράγμα άρχισε να σπάει».

Ο Αμερικανός ιστορικός, που ειδικεύεται στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Michael Beschloss, η επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο δείχνει ότι ο Τραμπ ήθελε να «αρπάξει αυταρχικά την εξουσία».

Τι σχεδιάζει ο Τραμπ αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο

Εάν οι ψηφοφόροι εκλέξουν τον Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2024, εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει γραφειοκρατικούς ελιγμούς για να απομακρύνει δυνητικά δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους σε όλη την αμερικανική κυβέρνηση και να τους αντικαταστήσει με άτομα που ακολουθούν την ιδεολογία του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios.

Το ότι ο Τραμπ περιμένει από τους βοηθούς του, να του είναι αταλάντευτα πιστοί, δεν είναι μυστικό, όπως σημειώνεται, αλλά κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, δεν έκαναν πάντα αυτό που ήθελε. Αυτό σκοπεύει να το αλλάξει δραματικά σε μια δεύτερη θητεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διορίζοντας πιστά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αλλάζοντας τους κανονισμούς της δημόσιας διοίκησης, ώστε να μπορεί να απολύει έως και 50.000 υπαλλήλους.

Θα αντικαταστήσει αυτούς τους γραφειοκράτες, οι οποίοι συνήθως διατηρούν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων, με ανθρώπους που θα επιλέξει για να υποστηρίξουν την ιδεολογία του, «Πρώτα η Αμερική». Ομάδες που συνδέονται μαζί του, όπως το Κέντρο για την Ανανέωση της Αμερικής και ο Τζέφρι Κλαρκ, ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, τον οποίο ο Τραμπ προσπάθησε να τοποθετήσει στη θέση του γενικού εισαγγελέα, αλλά υποχώρησε αφού το ανώτερο προσωπικό απείλησε με εξέγερση, εργάζονται ήδη για τον εντοπισμό υποψηφίων, αναφέρει έκθεση.ΣΧΟΛΙΑ