• Διεθνής πολιτική

    Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ: «Όχι» στην «πλάγια» επαναφορά του τουρκολιβυκού μνημονίου

    • NewsRoom


    Στην απόρριψη της προσπάθειας της Λιβύης να επαναφέρει δια της πλαγίας το τουρκολιβυκό μνημόνιο με την κήρυξη Συνορεύουσας Ζώνης προχώρησε η Ελλάδα με επιστολή την οποία απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ και η οποία θα δημοσιευθεί και ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ.

    Η επιστολή συντάχθηκε στην Αθήνα με τις οδηγίες του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη και της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ και επιδόθηκε από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της χώρας μας στον ΟΗΕ πρέσβη Β. Σέκερη.

    Η Ελλάδα αιτιολογεί την θέση ότι η κίνηση αυτή αντιτίθεται στο Διεθνές Δίκαιο και συγχρόνως επαναλαμβάνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο όπως και όλες οι κινήσεις οι οποίες γίνονται στην βάση των συντεταγμένων που έχει ορίσει.

    Η Αθήνα δηλώνει ότι τα όρια της διεκδικούμενης από τη Λιβύη Συνορεύουσας Ζώνης όπως φαίνεται από τις σχετικές συντεταγμένες και τον χάρτη που έχει καταθέσει στον ΓΓ του ΟΗΕ δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο για τρεις λόγους:

    Το κλείσιμο του Κόλπου της Σύρτης ,στην οποία έχει εναντιωθεί η Ελλάδα ήδη από το 1974 ,τις ευθείες γραμμές βάσης, που χρησιμοποιεί για τους υπολογισμούς της Συνορεύουσας Ζώνης, τις οποίες επίσης η Ελλάδα έχει καταγγείλει από το 2005 και μάλιστα στην επιστολή γίνονται παραπομπές σε αντίστοιχες αποφάσεις του Δ.Δ. της Χάγης.

    Όμως το πιο σημαντικό σημείο της ελληνικής αντίδρασης είναι το γεγονός ότι στην Λιβυκή επιστολή του Δεκεμβρίου γίνεται αναφορά σε ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης τα οποία ακολουθούν όμως τις συντεταγμένες του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019.

    «Το παρόν μνημόνιο και οι συντεταγμένες του , απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από την Ελλάδα ως άκυρα και χωρίς ισχύ και ως κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών στην περιοχή αυτή» αναφέρει η επιστολή.

    Η Αθήνα δηλώνει επίσης ότι συγκεκριμένη υπουργική απόφαση της Λιβύης « δεν προκαταλαμβάνει ούτε θα προκαταλάβει τυχόν δικαιώματα που παρέχει στην Ελλάδα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» και εκφράζει την προσήλωση της στην «επίλυση τυχόν ζητημάτων οριοθέτησης με γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σε αρμονία με τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας, όπως έχει ήδη κάνει με την Ιταλία και την Αίγυπτο».

    Διαβάστε επίσης:

    Γαλλία: Δημοσκόπηση φέρνει πρώτο το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές

    «Μπλόκο» στον νέο εμπορικό δρόμο που τρομάζει Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Τουρκία – Ο ρόλος της Ελλάδας

    Αίγυπτος: Πούτιν και Σίσι εγκαινίασαν την τέταρτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού της Νταμπάα



    ΣΧΟΛΙΑ