• Διεθνής πολιτική

    Ελβετία: Ξεκίνησε η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό (upd)

    • NewsRoom
    ΟΗΕ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες


    Σε εξέλιξη βρίσκεται η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό στη Γενεύη, η οποία ξεκίνησε με την συνάντηση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

    Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στις εν λόγω συνάντηση, τον Κύπριο Πρόεδρο συνόδευαν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Κυριάκος Κούρος, οι Παντελής Παντελίδης, Αδριανός Κυριακίδης, Κωνσταντίνος Κόμπου και Άρης Κωνσταντινίδης. Από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, στις συναντήσεις παρακάθονται, εκτός από τον Αντόνιο Γκουτέρες, η ειδική του απεσταλμένη, Τζέιν Χολ Λουτ, η βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο και η ειδική του αντιπρόσωπος στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Κύπρου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

    Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας είχε  συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν, στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό. «Συζητήσαμε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στο έργο του Ειδικού Απεσταλμένου και τις προσπάθειες του ΟΗΕ, στη βάση της Απόφασης 2254 ΣΑ του ΟΗΕ, για τις εξελίξεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή» αναφέρει ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει την έναρξη της άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο που ξεκίνησε κατόπιν πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια κυπριακής ηγεσίας διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

    Διαβάστε επίσης:

    Κυπριακό: Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινούν σήμερα οι επαφές της Άτυπης Πενταμερούς στην Γενεύη

    Μητσοτάκης – Αναστασιάδης για Κυπριακό: Οι θέσεις μας συμπίπτουν – Λύση μόνο στο πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ

    Ζοζέπ Μπορέλ: Το Κυπριακό είναι πρόβλημα της ΕΕ και έχει σημασία για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ