• Διεθνής πολιτική

    Εκλογές στη Νότια Κορέα: Βαρύ το τίμημα του σκανδάλου με τη τσάντα Dior της πρώτης κυρίας

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol και η πρώτη κυρία Kim Keon-hee

    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol και η πρώτη κυρία Kim Keon-hee (Πηγή: thenationalnews.com)


    Είναι δυνατόν μια δημοσίευση οπτικού υλικού από κρυφή κάμερα που φέρεται να δείχνει την πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας Κιμ Κέον-χι να δέχεται ως δώρο μια πολυτελή τσάντα Dior αξίας 2.250 δολαρίων, να επηρέασε τους ψηφοφόρους στις σημερινές βουλευτικές εκλογές; Και όμως…

    Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα θριάμβευσε στις βουλευτικές εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων δείχνουν πως αύξησε την πλειοψηφία του, καταφέροντας σκληρό πληγμα στον συντηρητικό πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ.

    Σημειώνεται ότι για τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, η σημερινή δοκιμασία της κάλπης, αντιμετωπίστηκε ως ένα είδος δημοψηφίσματος για το συντηρητικό πρόγραμμά του, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία παρακάμφθηκαν πολυάριθμα πραγματικά προβλήματα της χώρας.

    Η εκλογική αναμέτρηση εστίασε στην κόντρα μεταξύ του Γιουν και του κύριου αντιπάλου του, ο Λι Τζέι-μιούνγκ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, εν μέσω μιας διαρκούς διαμάχης για τις επιλογές της πρώτης κυρίας, η οποία έλαμψε δια της απουσίας της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

    Σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη τον Φεβρουάριο, ο Γιουν χαρακτήρισε το σκάνδαλο «πολιτικό ελιγμό». Υποστήριξε δε ότι το πρόβλημα προήλθε από την αδυναμία της γυναίκας του να διακόψει τους δεσμούς της με τον πάστορα, προσθέτοντας ότι:

    «Eίναι σημαντικό να χαράξουμε μια πιο ξεκάθαρη γραμμή, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τέτοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν».

    Θρίαμβος της αντιπολίτευσης

    Σήμερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Λι Τζέι-μιούνγκ – ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά πριν από τρεις μήνες σε επίθεση εναντίον του με μαχαίρι – και οι σύμμαχοί του κερδίζουν μέχρι 197 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με αυτά τα έξιτ πολ, έναντι των 156 που είχαν στο προηγούμενο κοινοβούλιο.

    Το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας (PPP) του Γιουν και ένα συμμαχικό του κόμμα αναμένεται να κερδίσουν, από την πλευρά τους, μεταξύ 85 και 99 εδρών, αντί των 114 που είχαν.

    Όλα μαζί τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί μάλιστα να έχουν μια «υπερπλειοψηφία» 200 εδρών στις 300, αρκετή για να ακυρώνουν ενδεχόμενα βέτο του προέδρου Γιουν, ακόμα και για να τον καθαιρέσουν.

    Ένα από τα κόμματα αυτά είναι το Κόμμα Ανοικοδόμησης της Κορέας, το οποίο ιδρύθηκε πριν από μερικές εβδομάδες από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σο Κουκ, που είναι στόχος κατηγοριών για διαφθορά, τις οποίες αρνείται. Σύμφωνα με τα έξιτ πολ, φέρεται να κερδίζει από 12 ως 14 έδρες.

    «Ο λαός νίκησε, η βούληση να κριθεί ο Γιουν Σουκ Γέολ είναι πολύ ξεκάθαρη», δήλωσε ο Σο μετά την ψηφοφορία, όπως μεταδίδουν νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

    Τα έξιτ πολ πραγματοποιήθηκαν από τα τρία κύρια νοτιοκορεατικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταξύ περίπου 360.000 ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα.

    Φαίνεται ότι ο λαός επηρεάστηκε τελικά από το σκάνδαλο με την τσάντα Dior της πρώτης κυρίας και αυτό αποτυπώθηκε στις κάλπες.

    Το χρονικό του «σκανδάλου»

    Αρχικά, το «Voice of Seoul», ένα ειδησεογραφικό κανάλι στο YouTube, ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο ότι ένας αμερικανο-κορεάτης πάστορας χάρισε στην Κίμ μια τσάντα Dior 3 εκατομμυρίων γουόν (2.240 δολαρίων) το 2022.

    Ένα βίντεο της πρώτης κυρίας, στο οποίο φαίνεται ότι δέχεται το δώρο, τραβήχτηκε κρυφά από τον πάστορα με μια κάμερα-ρολόι.

    Ο ίδιος, ανέφερε ότι θέλησε με αυτό τον τρόπο να εκθέσει την πρώτη κυρία, αποδεικνύοντας ότι κάνει κατάχρηση εξουσίας.

    Στιγμιότυπο από ένα βίντεο που τραβήχτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, στο οποίο η πρώτη κυρία Kim Keon-hee μιλάει με τον πάστορα, αφού έλαβε την Dior
    Στιγμιότυπο από ένα βίντεο που τραβήχτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, στο οποίο η πρώτη κυρία Kim Keon-hee μιλάει με τον πάστορα, αφού έλαβε την Dior (Πηγή: english.hani.co.kr)

    Ο πάστορας Έιμπραχαμ Κόι, έχοντας δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα, σημείωσε ότι επεδίωξε συνάντηση με την Κιμ, ανησυχώντας για τη σκληρή πολιτική που ακολουθεί ο Γιουν προς τη χώρα.

    Ταυτόχρονα, τόνισε ότι παρόλο που η Κιμ είναι οικογενειακή του φίλη, δίνει την εντύπωση ότι ο μοναδικός τρόπος για να ακούσει κάποιον, είναι να δεχτεί τέτοιου είδους δώρα, ενώ επεσήμανε ότι κατά την πρώτη τους συνάντηση, της δώρισε και καλλυντικά Chanel.

    Οι αντιδράσεις

    Το περιστατικό αναβίωσε μνήμες από προηγούμενα σκάνδαλα, όπου άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την πρόσβασή τους στην εξουσία για να ωφεληθούν υλικά.

    Έχει επίσης προκαλέσει μια συζήτηση για το αν η Κιμ έφερε την ανεπιθύμητη δημοσιότητα πάνω της ή στοχοποιήθηκε για να ανεβάσει το προφίλ της πρώτης κυρίας της Νότιας Κορέας.

    Ορισμένοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης έθεσαν το θέμα στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό θα τους φέρει ψήφους.

    Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό JTBC, ο Κιμ Κιουνγκ-γιούλ, μέλος της προσωρινής ηγεσίας του PPP, είχε αναφέρει πέρσι ότι ο πρόεδρος και η σύζυγός του, θα πρέπει να λογοδοτήσουν, όσον αφορά τη διαμάχη για την τσάντα.

    Μάλιστα, δεν δίστασε να παρομοιάσει την Κιμ με την αμφιλεγόμενη βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα, η οποία κατηγορήθηκε τότε για μία απρόσεκτη, υπερβολικά σπάταλη και έκλυτη ζωή, εξοργίζοντας τους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονταν σε άθλια οικονομική κατάσταση.

    «Η Γαλλική Επανάσταση ήταν αποτέλεσμα της δημόσιας αναταραχής για την πολυτελή και άτακτη ζωή της Μαρίας Αντουανέτας. Δεν υπάρχει τρόπος να υπερασπιστούμε την πρώτη κυρία σε αυτή τη διαμάχη. Η μόνη επιλογή είναι να εκλιπαρούμε για το έλεος του λαού», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κιμ Κιουνγκ-γιούλ.

    Η Κιμ Κέον-χι με την πρώτη κυρία της Πολωνίας, Αγκάτα Κορνχάουζερ-Ντάντα
    Η Κιμ Κέον-χι με την πρώτη κυρία της Πολωνίας, Αγκάτα Κορνχάουζερ-Ντάντα (Πηγή: eng.president.go.kr)

    Τι διακυβεύεται

    Εάν το κυβερνών κόμμα του Γιουν αποκτήσει ξανά τον έλεγχο του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι πιθανό να προωθήσει οικονομικές πολιτικές που περιλαμβάνουν τον περιορισμό των δημοσιονομικών δαπανών, την αποκατάσταση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, την εναντίωση στα ισχυρά εργατικά συνδικάτα, τη χαλάρωση των κανονισμών και ελάφρυνση φόρων για τις επιχειρήσεις.

    Από την άλλη, το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε υψηλότερους φόρους, προκειμένου να βοηθήσει στη διανομή περισσότερου εθνικού πλούτου μέσω δημοσιονομικών κινήτρων.

    Επιθυμία του είναι επίσης να περικόψει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ενώ πιέζει σε μια προσέγγιση της Βόρειας Κορέας.

    Πλούσιο το «βιογραφικό» της Κιμ

    Όσον αφορά την Κιμ, εκείνη διηύθυνε μια εταιρεία εκθέσεων έργων τέχνης όταν γνώρισε τον σύζυγό της, και οι δυο τους παντρεύτηκαν το 2012.

    Υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του τερματισμού της κατανάλωσης κρέατος σκύλου στη χώρα και σε σπάνια ομόφωνη ψηφοφορία τον Ιανουάριο, το κοινοβούλιο ενέκρινε το μέτρο για τον τερματισμό της εκτροφής, σφαγής και πώλησης κρέατος σκύλου για κατανάλωση.

    Όπως πολλές άλλες πρώτες κυρίες, η Kim προσπάθησε να προωθήσει την κορεατική κουλτούρα στο εξωτερικό, ενώ έχει υποστηρίξει καμπάνιες κατά της φτώχειας.

    Ωστόσο, όταν ο Γιουν ήταν υποψήφιος για πρόεδρος το 2021, η Κιμ ζήτησε συγγνώμη για τα παραποιημένα ακαδημαϊκά διαπιστευτήριά της, όταν έκανε αίτηση για μια θέση καθηγήτριας.

    Η πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας δείχνει πολύ νεότερη, παρά το ότι διανύει την δεκαετία των 50
    Η πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας δείχνει πολύ νεότερη, παρά το ότι διανύει την δεκαετία των 50

    Το υπουργείο Παιδείας ερεύνησε και διαπίστωσε ότι ισχυρίστηκε ψευδώς ότι είχε αποκτήσει μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων στο διάσημο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, ανέφερε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός KBS .

    Το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε επίσης την Κιμ για χειραγώγηση μετοχών το 2010 και το 2011, κάτι που έχει αρνηθεί η ίδια, τονίζοντας ότι οι κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα.

    Η ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Βουλή ψήφισε πέρσι τον Δεκέμβριο υπέρ του διορισμού ειδικού εισαγγελέα για να διερευνήσει την υπόθεση.

    Ωστόσο, ο Γιουν άσκησε βέτο στην συγκεκριμένη απόφαση.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg 

    Διαβάστε επίσης: 

    Dior: Πώς μια τσάντα $2.250 προκάλεσε πολιτική διελκυστίνδα στη Νότια Κορέα

    Νότια Κορέα: Μαχαίρωσαν στο λαιμό τον ηγέτη της αντιπολίτευσης – Σοκαριστικό βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης

    Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Νότιας Κορέας Han Duck-soo



    ΣΧΟΛΙΑ