• Bons Vivants

    Dior: Πώς μια τσάντα $2.250 προκάλεσε πολιτική διελκυστίνδα στη Νότια Κορέα

    Yoon Suk-yeol

    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol και η πρώτη κυρία Kim Keon-hee κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 Πηγή: time.com


    “Τριγμούς” στο πολιτικό σκηνικό έχουν προκαλέσει τα πλάνα από μία κρυφή κάμερα, τα οποία δείχνουν την πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας, Κιμ Κέον-χι, να δέχεται ως δώρο μια τσάντα Christian Dior αξίας 2.250 δολαρίων από έναν πάστορα το 2022.

    O σύζυγός της πρόεδρος Γιουν Σουκ-γέολ και το κόμμα του, βρίσκονται τώρα σε μία διαμάχη διαρκείας με τους αντιπάλους τους, η οποία ενδέχεται να τους κοστίσει “ακριβά” στις εκλογές του Απριλίου.

    Αυτή την ώρα, η Κιμ, δέχεται έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, αλλά και από το κυβερνών συντηρητικό κόμματος της Λαϊκής Ισχύος (PPP), για την αποδοχή της συγκεκριμένης τσάντας του γνωστού πολυτελούς οίκου, σύμφωνα με δημοσίευμα των The Korea Times.

    Δεδομένου ότι το βίντεο εμφανίστηκε αργά το περασμένο έτος, ο Γιουν και η σύζυγός του δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τις κατηγορίες, ωστόσο, η διαμάχη έχει πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος, αλλά και μεταξύ των μελών του PPP, το οποίο κατέχει αυτήν τη στιγμή την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση.

    Ορισμένοι, προτρέπουν τον πρόεδρο και τη σύζυγό του να ζητήσουν συγγνώμη για αυτό που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ονομάζουν “σκάνδαλο της τσάντας Dior”, προκειμένου να λήξει το θέμα, ενώ άλλοι, κάνουν λόγο για σκευωρία.

    Το χρονικό του “σκανδάλου”

    Αρχικά, το “Voice of Seoul”, ένα ειδησεογραφικό κανάλι στο YouTube, ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο ότι ένας  αμερικανο-κορεάτης πάστορας χάρισε στην Κίμ μια τσάντα Dior 3 εκατομμυρίων γουόν (2.240 δολαρίων) το 2022.

    Ένα βίντεο της πρώτης κυρίας, στο οποίο φαίνεται ότι δέχεται το δώρο, τραβήχτηκε κρυφά από τον πάστορα με μια κάμερα-ρολόι.

    Ο ίδιος, ανέφερε ότι θέλησε με αυτό τον τρόπο να εκθέσει την πρώτη κυρία, αποδεικνύοντας ότι κάνει κατάχρηση εξουσίας.

     Kim Keon-hee
    Στιγμιότυπο από ένα βίντεο που τραβήχτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, στο οποίο η πρώτη κυρία Kim Keon-hee μιλάει με τον πάστορα, αφού έλαβε την Dior (Πηγή: english.hani.co.kr)

    Ο πάστορας Έιμπραχαμ Κόι, έχοντας δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα, σημείωσε ότι επεδίωξε συνάντηση με την Κιμ, ανησυχώντας για τη σκληρή πολιτική που ακολουθεί ο Γιουν προς τη χώρα.

    Ταυτόχρονα, τόνισε ότι παρόλο που η Κιμ είναι οικογενειακή του φίλη, δίνει την εντύπωση ότι ο μοναδικός τρόπος για να ακούσει κάποιον, είναι να δεχτεί τέτοιου είδους δώρα, ενώ επεσήμανε ότι κατά την πρώτη τους συνάντηση, της δώρισε και καλλυντικά Chanel.

    Σαν τη Μαρία Αντουανέτα!

    Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό JTBC, ο Κιμ Κιουνγκ-γιούλ, μέλος της προσωρινής ηγεσίας του PPP, ανέφερε ότι ο πρόεδρος και η σύζυγός του, θα πρέπει να λογοδοτήσουν, όσον αφορά τη διαμάχη για την τσάντα.

    Μάλιστα, δεν δίστασε να παρομοιάσει την Κιμ με την αμφιλεγόμενη βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα, η οποία κατηγορήθηκε τότε για μία απρόσεκτη, υπερβολικά σπάταλη και έκλυτη ζωή, εξοργίζοντας τους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονταν σε άθλια οικονομική κατάσταση.

    “Η Γαλλική Επανάσταση ήταν αποτέλεσμα της δημόσιας αναταραχής για την πολυτελή και άτακτη ζωή της Μαρίας Αντουανέτας. Δεν υπάρχει τρόπος να υπερασπιστούμε την πρώτη κυρία σε αυτή τη διαμάχη. Η μόνη επιλογή είναι να εκλιπαρούμε για το έλεος του λαού“, ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Κιμ Κιουνγκ-γιούλ.

    πρώτης κυρίας
    Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος της N. Κορέας, μιλάει, καθώς το αμφιλεγόμενο βίντεο της πρώτης κυρίας εμφανίζεται στο παρασκήνιο (Πηγή: koreaherald.com)

    “Είναι μια πολιτική βόμβα”, είπε ο πολιτικός αναλυτής Ρι Γιονγκ Χουν. “Τα προβλήματα της Κιμ Κέον-χι, θα διογκωθούν”, συμπλήρωσε, καθώς ενδέχεται να παραβίασε έναν νόμο κατά της δωροδοκίας.

    Σύμφωνα με νόμο της Νότιας Κορέας, είναι παράνομο οι δημόσιοι λειτουργοί και οι σύζυγοί τους να λαμβάνουν δώρα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου κορεατικών γουόν (750 δολαρίων) τη φορά, ή συνολικά 3 εκατομμυρίων γουόν μέσα σε ένα οικονομικό έτος.

    Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Voice of Seoul, υπέβαλε καταγγελία κατηγορώντας τόσο τον πρόεδρο, όσο και τη σύζυγό του για δωροδοκία στις αρχές της Νότιας Κορέας.

    Μια ομάδα πολιτών κατέθεσε επίσης καταγγελία τον Δεκέμβριο στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ζητώντας τη διερεύνηση της πιθανής παραβίασης του νόμου από την Κιμ.

    Οι νομοθέτες όμως δηλώνουν διχασμένοι…

    Yoon Suk-yeol
    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol και η πρώτη κυρία Kim Keon-hee (Πηγή: thenationalnews.com)

    Καταγγέλλουν πλεκτάνη

    Από την άλλη, οι υποστηρικτές του προέδρου τονίζουν ότι η Κιμ έπεσε θύμα συνωμοσίας και μιας εκστρατείας συκοφαντικής δυσφήμισης.

    Σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα, το 69% των ερωτηθέντων είπε ότι ο πρόεδρος πρέπει να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το θέμα.

    Μια άλλη δημοσκόπηση τον Δεκέμβριο έδειξε ότι το 53% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Κιμ ενήργησε ανάρμοστα, ενώ το 27% σημείωσε ότι πιάστηκε σε μια καλοστημένη παγίδα.

    “Ο κόσμος έχει άποψη. Εντάξει, μπορεί να ήταν παγίδα, αλλά γιατί δέχτηκε την τσάντα;” διερωτήθηκε η Shin Yul, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Myongji.

    Νότια Κορέα
    Η πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας δείχνει πολύ νεότερη, παρά το ότι διανύει την δεκαετία των 50 (Πηγή: bnnbreaking.com)

    Συνηθισμένη στα “κατηγορητήρια”

    Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα της πρώτης κυρίας εμπλέκεται σε κατηγορίες που οδηγούν σε σκάνδαλα.

    Έχει κατηγορηθεί για χειραγώγηση μετοχών πριν από περίπου 12 χρόνια, μια υπόθεση για την οποία η ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση βουλή ψήφισε τον περασμένο μήνα υπέρ του διορισμού ειδικού εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί.

    Ο Γιουν είχε ασκήσει βέτο επί του νομοσχεδίου ως πολιτικά υποκινούμενο.

    Κιμ Κέον-χι
    Η Κιμ Κέον-χι με την πρώτη κυρία της Πολωνίας, Αγκάτα Κορνχάουζερ-Ντάντα (Πηγή: eng.president.go.kr)

    Επίσης, το 2021, κατηγορίες εναντίον της, επισκίασαν την προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία του Γιουν.

    Η Κιμ τότε ζήτησε δημοσίως συγγνώμη, απαντώντας σε κατηγορίες περί fake επαγγελματικού ιστορικού και για λογοκλοπή στη διδακτορική της διατριβή.

    Έχει ακόμη βρεθεί αντιμέτωπη στο παρελθόν με κατηγορίες για φοροδιαφυγή.

    Περιβαλλοντικό statement

    Πάντως, η πρώτη κυρία έχει κυκλοφορήσει και με πιο “κοινά” αξεσουάρ με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως μια μπεζ-μαύρη τσάντα που κρατούσε πριν από μερικές ημέρες, όταν συνόδευε τον πρόεδρο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Η πρώτη κυρία είχε αλλάξει ντύσιμο κατά τη διάρκεια της πτήσης, ωστόσο συνέχισε να κρατά την τσάντα, ακόμη και όταν έφτασε στο Άμπου Ντάμπι.

    Kim Keon-hee
    Η πρώτη κυρία Kim Keon-hee κρατάει μία τσάντα Harlie K, κατά την επίσκεψή της στα ΗΑΕ στις 14 Ιανουαρίου 2024 (Πηγή: koreajoongangdaily.joins.com)

    Η μικρή τσάντα, είναι της Harlie K, μια κορεατική μάρκα μόδας upcycle. Η συγκεκριμένη τσάντα ονομάζεται”beanie bag” και είναι φτιαγμένη με ανακυκλωμένα σακουλάκια καφέ και vegan δέρμα με βάση το hanji (κορεατικό παραδοσιακό χαρτί).

    Κοστίζει 160 δολάρια και υπάρχει σε έξι χρώματα, αν και η συγκεκριμένη που κρατούσε η Κίμ, είναι sold out αυτή τη στιγμή.

    Kim Keon-hee
    Η Kim Keon-hee επισκέπτεται το κατάστημα της μάρκας ανακύκλωσης Ecoalf’s στη Μαδρίτη στις 29 Ιουνίου 2022 (Πηγή: koreajoongangdaily.joins.com)

    Ακόμη, σε προηγούμενες δημόσιες εμφανίσεις της, ο φωτογραφικός φακός την έχει απαθανατίσει να φορά αξεσουάρ από εγχώρια brands, κυρίως με οικολογικό αποτύπωμα.

    Σημειώνεται ακόμη ότι η Κίμ είναι γνωστή για την νεανική της εμφάνιση παρά τα 51 της χρόνια.

    Σε μια πρόσφατη επίσκεψη στην Αγγλία μαζί με τον σύζυγό της, τα φώτα της δημοσιότητας δεν έπεσαν μόνο επάνω στο άψογο στυλ της πριγκίπισσας της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλεντον, αλλά και στην εμφάνιση της πρώτης κυρίας της Νότιας Κορέας, η οποία έδειχνε τουλάχιστον δέκα χρόνια νεότερη από την ηλικία της.

    Διαβάστε επίσης: 

    Νότια Κορέα: Μαχαίρωσαν στο λαιμό τον ηγέτη της αντιπολίτευσης – Σοκαριστικό βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης

    Τουρκία: Η εθνοσυνέλευση έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

    Γαλλία: Δημοσκόπηση φέρνει πρώτο το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ