• Διεθνής πολιτική

    Αίγυπτος: Δημοσιεύματα για Προεδρικό Διάταγμα του Σίσι σχετικά με την ΑΟΖ

    • NewsRoom
    Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πρόεδρος Αιγύπτου

    Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πρόεδρος Αιγύπτου


    Προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της Αιγύπτου προς την πλευρά της Λιβύης, φέρεται να εξέδωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ.

    Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που βγαίνει από τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη λογική και τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ.

    Η νέα γραμμή φαίνεται πως κινείται και σταματάει νότια ακόμα από τη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου.

    Εφόσον αυτές οι ενδείξεις επιβεβαιωθούν και από τη δημοσίευση του Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Αιγύπτου, αναφέρει η ΕΡΤ, τότε θα είναι η δεύτερη έμπρακτη αμφισβήτηση από πλευράς της Αιγύπτου στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Ελλάδα για οριοθέτηση ΑΟΖ.

    Μάλιστα, με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, η νέα οριοθέτηση φαίνεται να αφήνει προς βορρά ένα σημείο τριεθνές μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης προς διαπραγμάτευση, ασκώντας πίεση στη Λιβύη για  διαπραγμάτευση με Αθήνα και Κάιρο, αφήνοντας στην άκρη το  τουρκολιβυκό μνημόνιο.

    Η κίνηση της Αιγύπτου έρχεται μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου που καυχήθηκε ότι η Λιβύη αντιστέκεται στις πιέσεις της Ελλάδας και στις ελληνικές έρευνες και επίσης είναι ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για να επιβάλει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας.



    ΣΧΟΛΙΑ