• Διεθνής πολιτική

    ΕΕ: Προτείνει σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους – Στο στόχαστρο η Sberbank

    • Bloomberg
    Ursula von der Leyen

    Ursula von der Leyen


    Την απαγόρευση του ρωσικού αργού πετρελαίου τους επόμενους έξι μήνες και των διυλισμένων προϊόντων μέχρι το τέλος του έτους πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    «Πρόκειται για πλήρη απαγόρευση εισαγωγής όλου του ρωσικού πετρελαίου, δια θαλάσσης και αγωγών, αργού και εξευγενισμένου», είπε σε δηλώσεις της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    «Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τρόπο που επιτρέπει σε εμάς και τους συνεργάτες μας την εξασφάλιση εναλλακτικών οδών ανεφοδιασμού και την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου στις παγκόσμιες αγορές».

    Η ΕΕ προτείνει επίσης την αποκοπή της Sberbank και άλλων τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των υπηρεσιών που συνδέονται με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, της διαμεσολάβησης, της τεχνικής βοήθειας και της χρηματοδοτικής βοήθειας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν — και ενδεχομένως να εγκρίνουν — την πρόταση. Αυτό θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ με στόχο τη Ρωσία.

    Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι οποίες ήταν αντίθετες με μια ταχεία διακοπή του ρωσικού πετρελαίου, θα δοθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα –μέχρι το τέλος του 2023 — για να σταματήσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

    Το εμπάργκο πετρελαίου θα αυξήσει δραματικά το διακύβευμα των σχέσεων με τη Ρωσία, καθώς η ΕΕ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής αργού και καυσίμων από τη Ρωσία, επιδιώκει να ασκήσει πίεση στον Πούτιν για τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

    Το 2019, σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών αργού πετρελαίου του μπλοκ προέρχονταν από τη Ρωσία.

    Η Φον ντερ Λάιεν πρότεινε επίσης την απαγόρευση τριών μεγάλων ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από τα ραδιοκύματα της ΕΕ και κυρώσεις σε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και άλλα άτομα που διέπραξαν φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Μπούχα και που πραγματοποιούν «την πολιορκία της Μαριούπολης».

    Η ΕΕ απαγόρευσε ήδη το RT και το Sputnik τον Μάρτιο. Το RT έχει στραφεί για την απαγόρευση στα δικαστήρια της ΕΕ.

    Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης την απαγόρευση των υπηρεσιών «λογιστών, συμβούλων και επικοινωνιολόγων από την Ευρώπη» σε ρωσικές εταιρείες, είπε η Φον ντερ Λάιεν.

    Crude Dependency

    «Το σταδιακό εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα, καθώς βραχυπρόθεσμα μπορεί να αφήσει υψηλά τα ρωσικά έσοδα ενώ συνεπάγεται αρνητικές συνέπειες για την ΕΕ και την παγκόσμια οικονομία όσον αφορά τις υψηλότερες τιμές — για να μην μιλήσουμε για τους κινδύνους αντιποίνων στην προμήθεια φυσικού αερίου», δήλωσε η Simone Tagliapietra, ερευνήτρια στο think tank Bruegel.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τζουζέπ Μπορέλ: Θα αποκλειστούν και άλλες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT

    Μήνυμα Κομισιόν προς Ρωσία: Κανείς δεν είναι διατεθειμένες να πληρώσει σε ρούβλια



    ΣΧΟΛΙΑ