• Οικονομία

    Τζουζέπ Μπορέλ: Θα αποκλειστούν και άλλες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ


    Το 6ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας πρόκειται να συμπεριλάβει τον αποκλεισμό «και άλλων τραπεζών» από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπός της για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, ο Τζουζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Παναμά.

    Οι κυρώσεις θα αφορούν μεταξύ άλλων «τον τραπεζικό τομέα», πιο συγκεκριμένα «θα υπάρξουν κι άλλες ρωσικές τράπεζες που θα αποκλειστούν από το SWIFT», ενώ στον τομέα της ενέργειας «εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε προτάσεις που θα επιτρέψουν να περιοριστούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία, ιδίως πετρελαίου», ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

    Αρκετές ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν το σαββατοκύριακο ότι η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank –αντιπροσωπεύει το 37% της ρωσικής αγοράς– πρόκειται να αποκλειστεί από το SWIFT.

    Το συγκεκριμένο σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας είναι απαραίτητο εργαλείο του χρηματοοικονομικού τομέα σε παγκόσμια κλίμακα, επιτρέπει να διαβιβάζονται με ταχύτητα και ασφάλεια δεδομένα συναλλαγών.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει, μάλλον εντός της ημέρας, το έκτο πακέτο κυρώσεων, που εκτιμάται πως θα συμπεριλάβει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, που αντιπροσωπεύει το 30% του αργού που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέτρο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Αν οι 27 συνεννοηθούν και εγκρίνουν το μέτρο, η εφαρμογή του θα είναι προοδευτική –σε έξι ως οκτώ μήνες–, όμως θα έχει διαστάσεις με άμεση ισχύ, όπως η επιβολή δασμών στο πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

    «Είμαι πεπεισμένος πως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, θα καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως το επόμενο Συμβούλιο (Εξωτερικών Υποθέσεων)», είπε ο κ. Μπορέλ χθες.

    Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει τη 10η και τη 16η Μαΐου.

    Ο κ. Μπορέλ βρίσκεται στον Παναμά για να συμμετάσχει σε συνάντηση με τους ΥΠΕΞ των κρατών της κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Σε αυτή θα συζητηθούν κυρίως οι συνέπειες που έχει στην περιφέρεια αυτή ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.

    Διαβάστε επίσης

    Η Ε.Ε. αποκλείει 7 μεγάλες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT



    ΣΧΟΛΙΑ