• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Άνοδο της τιμής πυροδότησε η πρόταση της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση του ρωσικού αργού

    • Bloomberg


    Την άνοδο της τιμής του πετρελαίου πυροδότησε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση του ρωσικού αργού τους επόμενους έξι μήνες και των διυλισμένων προϊόντων μέχρι το τέλος του έτους.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν έως και 2,6%, κοντά στα 108 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, διευρύνοντας τα προηγούμενα κέρδη. Αν και η απαγόρευση της ΕΕ επηρέασε την αγορά και τις προηγούμενες ημέρες, οι έμποροι έχουν επικεντρωθεί στο πόσο θα επηρεάσει ο πόλεμος την παραγωγή από τη Ρωσία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.

    «Πρόκειται για πλήρη απαγόρευση εισαγωγής όλου του ρωσικού πετρελαίου, δια θαλάσσης και αγωγών, αργού και εξευγενισμένου», είπε σε δηλώσεις της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    «Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τρόπο που επιτρέπει σε εμάς και τους συνεργάτες μας την εξασφάλιση εναλλακτικών οδών ανεφοδιασμού και την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου στις παγκόσμιες αγορές».

    Brent futures add 2.2% in London as EU proposes Russian oil ban
    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent ενισχύθηκαν κατά 2,2% στο Λονδίνο

    Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό πετρέλαιο και ορισμένες χώρες θα είναι πιο δύσκολο να αλλάξουν προμηθευτές από άλλες.

    Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι οποίες ήταν αντίθετες με μια ταχεία διακοπή του ρωσικού πετρελαίου, θα δοθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα –μέχρι το τέλος του 2023 — για να σταματήσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

    Το πετρέλαιο σημειώνει μεγάλη αστάθεια φέτος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συγκλονίζει τις αγορές και οι επενδυτές προετοιμάζονται για την αυστηροποίηση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού.

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αργότερα την Τετάρτη και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να κάνουν λόγο για ακόμη πιο επιθετικές αυξήσεις αργότερα φέτος.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του West Texas Intermediate ενισχύονταν νωρίτερα κατά 2,7% στα 105,12 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια Ιουλίου του brent σημείωσαν άνοδο 2,6%, στα 107,65 δολάρια.

    Οι επενδυτές πετρελαίου μετρούν επίσης αντίστροφα για την συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ την Πέμπτη, η οποία αναμένεται να επικυρώσει άλλη μία μέτρια αύξηση της προσφοράς, εν μέσω ενδείξεων ότι η συμμαχία αποτυγχάνει να παραδώσει τους συμφωνηθέντες όγκους.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΕ: Προτείνει σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους – Στο στόχαστρο η Sberbank



    ΣΧΟΛΙΑ