• Διεθνής πολιτική

    Δανία: Η βασίλισσα Μαργαρίτα αποσύρεται από τον θρόνο στις 14 Ιανουαρίου

    • NewsRoom
    Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας

    Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας


    Η βασίλισσα Μαργκρέτε ΙΙ της Δανίας ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας της για την Πρωτοχρονιά ότι θα αποποιηθεί τον θρόνο στις 14 Ιανουαρίου, έπειτα από 52 χρόνια.

    «Στις 14 Ιανουαρίου 2024, 52 χρόνια αφού διαδέχθηκα τον αγαπημένο μου πατέρα, θα εγκαταλείψω τα καθήκοντά μου ως βασίλισσας της Δανίας. Θα αφήσω τον θρόνο στον γιο μου, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ», είπε.

    Η 83 ετών βασίλισσα αναφέρθηκε στην επιδείνωση της υγείας της ως αφορμή για την απόφασή της.

    «Αποφάσισα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε η βασίλισσα στην τηλεοπτική πρωτοχρονιάτικη ομιλία της. «Ο χρόνος περνάει και οι ασθένειες πολλαπλασιάζονται. Δεν μπορεί κανείς πλέον να αντεπεξέλθει όπως πριν».

    Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας το 2022, η οποία ήταν στενή φίλη καθώς και μακρινή ξαδέλφη, η Μαργκρέτε έγινε η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο. Ο Hassanal Bolkiah, ο Σουλτάνος ​​του Μπρουνέι , έχει τον τίτλο του ηγεμόνα περισσότερο από αυτή, αλλά η χώρα του έγινε ανεξάρτητη μόλις το 1984. Η Μαργκρέτε, επίσης το 2023, έγινε η μακροβιότερη ηγεμόνας στα 1.200 χρόνια της Δανικής μοναρχίας.

    Η δημοτικότητα της βασίλισσας, γνωστής για την ευφυΐα και τις καλλιτεχνικές της ικανότητες, έχει υποστηρίξει την παλαιότερη μοναρχία της Ευρώπης εδώ και μισοό αιώνα,  κατά τη διάρκεια του οποίου η Δανία υπέστη σαρωτικές κοινωνικές αλλαγές. Η θέση της ως μονάρχης σε μια χώρα με δημοκρατικό σύνταγμα δεν αμφισβητήθηκε ποτέ ευρέως. Σε μια δημοσκόπηση του 2022 από την εφημερίδα Jyllands-Posten, το 72% των Δανών δήλωσε ότι υποστηρίζει τη μοναρχία. Σε μια έρευνα του 2023 από το TV2, το 78% είπε ότι περίμενε ότι η Δανία θα εξακολουθούσε να έχει μοναρχία σε 50 χρόνια, από 67% σε δημοσκόπηση του 2015.

    Πάντως, η βασιλεία της Μαργκρέτε δεν ήταν χωρίς καμία κρίση. Το 2022, αφαίρεσε τους βασιλικούς τίτλους από τέσσερα από τα εγγόνια της σε μια κίνηση εξορθολογισμού, προκαλώντας αυτό που παραδέχτηκε ότι ήταν « έντονες αντιδράσεις ». Και κατά τα τελευταία χρόνια του άρρωστου συζύγου της, παραπονέθηκε δημόσια για τον ρόλο του.

    Μέρος της απήχησης της βασίλισσας προέρχεται από τα πολλαπλά ταλέντα της. Μιλάει άπταιστα Δανικά, Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Σουηδικά. Η δουλειά της ως καλλιτέχνης περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, εικονογραφήσεις βιβλίων, σχέδια κοστουμιών θεάτρου και εκκλησιαστικά υφάσματα. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε περισσότερα από 50 μουσεία από το Τόκιο μέχρι την Ουάσιγκτον.

    Το 1981, δουλεύοντας με ψευδώνυμο, μετέφρασε στα δανικά ένα βιβλίο της Γαλλίδας φιλοσόφου και φεμινίστριας Simone de Beauvoir, το «Όλοι οι άνθρωποι είναι θνητοί».

    Αν και η Μαργκρέτε ήταν η πρώτη γυναίκα που κυβέρνησε τη Δανία τα τελευταία 560 χρόνια, αρνήθηκε να προωθήσει την ισότητα των φύλων, προς απογοήτευση ορισμένων μελών των Δανικών ομάδων για τα δικαιώματα των γυναικών.

    «Προτιμώ να μην εμπλακώ σε κανένα κίνημα», είπε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στις ΗΠΑ το 1976, όταν τα θέματα φύλου ήταν ψηλά στην ημερήσια διάταξη στην πατρίδα της. «Έχω συμπάθεια για αυτό, αλλά η δουλειά μου είναι να είμαι βασίλισσα και αυτό απαιτεί όλες τις ικανότητες και τη δύναμή μου».

    Διαβάστε επίσης

    Κολωνία: Τρεις συλλήψεις ισλαμιστών που ετοίμαζαν επίθεση σε εκκλησία το βράδυ της Πρωτοχρονιάς

    Άνδρος: Παραδόθηκε στον Δήμο η προτομή του εφοπλιστή Αλέξανδρου Γουλανδρή

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαιτείται ένα ορμητικό κύμα αλλαγών – Ριζική λύση για την ακρίβεια μόνο οι υψηλότερες αποδοχές



    ΣΧΟΛΙΑ