• Διεθνής πολιτική

    COP26: Όλοι συμφωνούν ότι ο χρόνος τελειώνει – Αρκεί αυτό;

    • NewsRoom


    Πλήθος ομιλητών έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή στην Γλασκώβη, στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών. Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε «συγγνώμη» για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού, ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ κάλεσε σε δράση λέγοντας πως η ώρα για τα λόγια τελείωσε.

    Οι προσδοκίες, ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές για την διάσκεψη που θεωρείται από πολλούς η τελευταία ελπίδα του πλανήτη. Εξάλλου, Ρωσία και Κίνα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί εκπομπών ρύπων, δεν συμμετέχουν με φυσική παρουσία.

    Κι ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο οι πολιτικές θα αποτυπώνουν το επείγον της κατάστασης, όπως το αποτύπωσαν οι ομιλίες των ηγετών, αργότερα σήμερα 90 χώρες αναμένεται να στηρίξουν κοινή πρωτοβουλία ΗΠΑ – ΕΕ για την μείωση των εκπομπών του μεθανίου.

    Το μεθάνιο είναι το δεύτερο πιο σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου, μετά το διοξείδιο του άνθρακα, και ο περιορισμός των εκπομπών του είναι εξίσου σημαντικός για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το μεθάνιο ευθύνεται για το 20% των  αερίων του θερμοκηπίου και είναι πιο θανατηφόρο, βραχυπρόθεσμα, από το διοξείδιο του άνθρακα.

    Μεταξύ των χωρών που στηρίζουν την πρωτοβουλία είναι και η Βραζιλία, μια από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες-παραγωγούς εκπομπών μεθανίου.

    Μεταξύ των πέντε είναι επίσης η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία, οι οποίες ωστόσο δεν υποστηρίζουν την πρωτοβουλία.

    Η «συγγνώμη» Μπάιντεν

    Εν τω μεταξύ η χθεσινή ημέρα στην Γλασκώβη χαρακτηρίστηκε από την «συγγνώμη» του Τζο Μπάιντεν για την πολιτική του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού.

    Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη μια «τεράστια ευκαιρία» για την παγκόσμια οικονομία: «Υποθέτω ότι δεν θα έπρεπε να απολογηθώ, αλλά ζητώ συγγνώμη για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού και αυτό μας καθυστέρησε» είπε.

    Τόνισε ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις του στον Λευκό Οίκο ήταν να επαναφέρει τη χώρα του στη Συμφωνία που στοχεύει να περιορίσει την υπερθέρμανση πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο, και αν είναι δυνατόν κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

    Ο Τραμπ υποστήριζε ότι αυτή η Συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καταστρέφει θέσεις εργασίας. Αλλά ο Τζο Μπάιντεν πιστεύει το αντίθετο.

    «Εν μέσω της αυξανόμενης καταστροφής, πιστεύω ότι υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για όλους μας» ανέφερε απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν για τη σύνοδο κορυφής στο πλαίσιο της μεγάλης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, που θεωρείται κλειδί για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Υποσχέθηκε επίσης «πράξεις, όχι λόγια». «Οι ΗΠΑ όχι μόνο επιστρέφουν στο τραπέζι, αλλά ελπίζουμε να δώσουν το καλό παράδειγμα».

    Ελισάβετ: Τέρμα τα λόγια

    «Η ώρα για λόγια έχει πλέον περάσει και είναι ώρα για δράση» είπε η βασίλισσα Ελισάβετ προτρέποντας τους παγκόσμιους ηγέτες να σκεφτούν τις μελλοντικές γενιές όταν διαπραγματεύονται μια συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Η 95χρονη μονάρχης επρόκειτο να παραστεί στην σύνοδο στη Γλασκώβη, ωστόσο απέστειλε μαγνητοσκοπημένο βίντεο μετά τη σύσταση των γιατρών της να ξεκουραστεί για δύο εβδομάδες.

    «Είναι η ελπίδα πολλών ότι η κληρονομιά αυτής της συνόδου κορυφής -γραμμένη σε βιβλία ιστορίας που ακόμη δεν έχουν τυπωθεί- θα σας περιγράφει ως τους ηγέτες που δεν έχασαν την ευκαιρία, και ότι ανταποκριθήκατε στην έκκληση αυτών των μελλοντικών γενιών» είπε Ελισάβετ, η γηραιότερη μονάρχης και μακροβιότερη στον θρόνο παγκοσμίως.

    «Ότι φύγατε από αυτή τη διάσκεψη ως μια κοινότητα εθνών με αποφασιστικότητα, βούληση και σχέδιο, για να αντιμετωπίσετε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και να αναγνωρίσετε ότι η ώρα για λόγια έχει πλέον περάσει στην ώρα για δράση».

    Η βασίλισσα απότισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 99 ετών νωρίτερα φέτος.

    Θυμήθηκε πως ο Φίλιππος είχε προειδοποιήσει σε μια ακαδημαϊκή συγκέντρωση το 1969 για την ανάγκη αντιμετώπισης των απειλών από τη ρύπανση.

    «Αν η κατάσταση της παγκόσμιας ρύπανσης δεν είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή, είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα γίνει όλο και πιο αφόρητη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» ανέφερε η Ελισάβετ λέγοντας πως αυτό είχε πει ο Φίλιππος.

    Η Ελισάβετ πρόσθεσε ότι «δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο περήφανη» που το έργο του συνέχισαν οι δύο στενότεροι κληρονόμοι της, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, οι οποίοι αμφότεροι συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής.

    Μέρκελ: Να φορολογήσουμε το CO2

    Από την πλευρά της η απερχόμενη καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, λέγοντας ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει ήδη αυτό το μοντέλο τιμολόγησης στον βιομηχανικό τομέα. Άλλοι, για παράδειγμα η Κίνα, το θεσπίζουν τώρα» ανέφερε σημειώνοντας ότι με την συγκεκριμένη πολιτική δίνεται κίνητρο κίνητρο για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

    Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης κάλεσε να συζητηθεί το θέμα περαιτέρω και να ληφθούν αποφάσεις στην COP26.

    «Όταν το CO2 φορολογείται, οι ιδιώτες επενδυτές ξέρουν σε ποια κατεύθυνση να επενδύσουν» επισήμανε η κ. Μέρκελ, τονίζοντας την ανάγκη να μη χρησιμοποιηθούν μόνο χρήματα φορολογουμένων αλλά και εργαλεία που έχουν «οικονομική λογική» στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

    Η ίδια αναφέρθηκε στην εκτίμηση του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ότι θα απαιτηθεί χρηματοδότηση 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση.

    Η Μέρκελ αναφέρθηκε στη νέα συνεργασία της Γερμανίας με τη Νότια Αφρική στο πλαίσιο της προσπάθειας να εγκαταλειφθεί η παραγωγή ηλεκτρισμού με την καύση άνθρακα.

    Έκανε λόγο για σημαντικό «πιλοτικό έργο για πολλές αφρικανικές χώρες», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Εξήρε επίσης τη συνεργασία με την Κολομβία, τη Νορβηγία και τη Βρετανία για την προστασία των δασών.

    Η κυβέρνηση συνασπισμού της απερχόμενης καγκελαρίου έχει δεσμευθεί πως τα εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με την καύση άνθρακα θα έχουν κλείσει όλα ως το 2038.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μπάιντεν: Συγγνώμη που αποχωρήσαμε από τη Συμφωνία του Παρισιού

    Μακρόν: Οι χώρες που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες CO2 να ενισχύσουν τους στόχους τους



    ΣΧΟΛΙΑ