Τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση Τραμπ για να αντιπαρέλθει την δικαστική απόφαση αναλύει το ρεπορτάζ του CNBC, στο οποίο μιλούν οικονομολόγοι από κορυφαίους οίκους επισημαίνοντας τους τρόπους με τους οποίους η δικαστική απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει μόνο ένα προσωρινό πρόβλημα.

«Αυτή η απόφαση αποτελεί οπισθοδρόμηση για τα δασμολογικά σχέδια της κυβέρνησης και αυξάνει την αβεβαιότητα, αλλά ενδέχεται να μην αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα για τους περισσότερους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ», ανέφεραν σε ερευνητικό σημείωμα οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

1

«Προς το παρόν, αναμένουμε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα βρει άλλους τρόπους για να επιβάλει δασμούς», πρόσθεσαν.

Οι επιλογές στο τραπέζι

Η τράπεζα της t δήλωσε ότι η απόφαση μπλοκάρει τον βασικό δασμό 10% που επέβαλε ο Τραμπ στις περισσότερες εισαγωγές, καθώς και τους πρόσθετους δασμούς στην Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό – αλλά όχι τους τομεακούς δασμούς, όπως αυτούς που επιβάλλονται στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ διαθέτει άλλα νόμιμα μέσα για την επιβολή δασμών, λέει η Γκόλντμαν, επισημαίνοντας το Άρθρο 122 του αμερικανικού εμπορικού δικαίου, τις έρευνες του Άρθρου 301 και το Άρθρο 338 του Εμπορικού Νόμου του 1930.

  • Το άρθρο 122 του νόμου περί εμπορίου του 1974 δεν απαιτεί επίσημη έρευνα και ως εκ τούτου θα μπορούσε να είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να παρακαμφθεί το δικαστικό εμπόδιο.

 

«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντικαταστήσει γρήγορα τον γενικό δασμό του 10% με έναν παρόμοιο δασμό έως και 15% βάσει του Άρθρου 122», ανέφεραν αναλυτές της Goldman. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι μια τέτοια κίνηση θα διαρκέσει μόνο έως και 150 ημέρες, μετά την οποία ο νόμος απαιτεί δράση του Κογκρέσου.

  • Ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει γρήγορα έρευνες βάσει του Άρθρου 301 σε βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, θέτοντας τις γραφειοκρατικές βάσεις για τους δασμούς – αν και η Γκόλντμαν δήλωσε ότι αυτή η διαδικασία πιθανότατα θα διαρκέσει τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες.

 

Οι δασμοί του Άρθρου 232, οι οποίοι ισχύουν ήδη για τις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, θα μπορούσαν επίσης να επεκταθούν σε άλλους τομείς. Αυτός ο εμπορικός νόμος επιτρέπει στον πρόεδρο να λαμβάνει μέτρα κατά των απειλών για την εθνική ασφάλεια.

Το άρθρο 338, εν τω μεταξύ, επιτρέπει στον πρόεδρο να επιβάλλει δασμούς έως και 50% στις εισαγωγές από χώρες που κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ΗΠΑ. Η Goldman Sachs σημείωσε ότι αυτό το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.

  • Η Μισέλ Σουλτς, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Schulz Trade Law PLLC, επανέλαβε την πιθανότητα η κυβέρνηση Τραμπ να αναζητήσει λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των τρόπων με τους οποίους ο Λευκός Οίκος έχει επιβάλει δασμούς στο παρελθόν.

 

«Είχαμε δασμούς βάσει του άρθρου 301 σε κινεζικά προϊόντα ακόμη και υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίοι ήταν αρκετά σκληροί. Οπότε μπορώ να φανταστώ ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει ξανά αυτές τις διατάξεις και θα δει αν μπορεί να χρησιμοποιήσει το άρθρο 232 ή το άρθρο 301 ή κάποιον άλλο μηχανισμό με τον οποίο θα μπορεί να επιβάλει τους δασμούς», δήλωσε την Πέμπτη στην εκπομπή « Squawk Box Europe » του CNBC.

Ο Σουλτς επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι τέτοιοι δασμοί απαιτούν έρευνες.

  • «Νομίζω ότι αυτή είναι η διαφορά εδώ. Όλοι οι δασμοί που συζητάμε σήμερα με την IEEPA εκδόθηκαν βάσει Εκτελεστικού Διατάγματος και σχεδόν αποκλειστικά από την εκτελεστική εξουσία», είπε. «Όταν κοιτάξετε αυτά τα άλλα άρθρα, θα έχετε τη συμμετοχή του Υπουργείου Εμπορίου και άλλων υπηρεσιών που διερευνούν εάν όντως υπήρξε ζημιά» για να δικαιολογήσουν την επιβολή δασμών.

 

Ο Σουλτς πρόσθεσε ότι τέτοιες έρευνες θα μπορούσαν να διαρκέσουν μήνες.

Τι γίνεται με το Ανώτατο Δικαστήριο;

Ο James Ransdell, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Cassidy Levy Kent, δήλωσε ότι η γνωμοδότηση του δικαστηρίου σηματοδοτεί την πρώτη από πολλές άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν ακόμη — και την πρώτη ουσιαστική γνωμοδότηση ομοσπονδιακού δικαστηρίου «για να αντιμετωπίσει πραγματικά το ουσιαστικό ζήτημα της αμφισβήτησης των εναγόντων».

Ο Ράνσντελ δήλωσε ότι η ταχύτητα της έφεσης της κυβέρνησης Τραμπ ήταν «πολύ ασυνήθιστη» και υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να εργάζεται όλη τη νύχτα για να προετοιμάσει την πρότασή της για επείγουσα αναστολή της εντολής.

Πρόσθεσε ότι είναι «σίγουρα πιθανό» το Ανώτατο Δικαστήριο να έχει τελικά τον τελευταίο λόγο.

«Δεν υπάρχει μεγάλο προηγούμενο για αυτό το συγκεκριμένο νόμο και για παρόμοιες ενέργειες του προέδρου, επομένως μπορεί να υπάρχει συμφέρον του Ανωτάτου Δικαστηρίου να το εξετάσει», δήλωσε ο Ράνσντελ στην εκπομπή « The China Connection » του CNBC την Πέμπτη.

Ο Στίβεν Μπλιτζ, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην TS Lombard, δήλωσε ότι ο Τραμπ είχε «πολύ καλό» επίπεδο κατανόησης του πώς να παίξει στο γήπεδο για να πάρει αυτό που θέλει όσον αφορά το παιχνίδι με τον χρόνο.

«Το πρώτο πράγμα που πιθανότατα θα κάνει είναι μια επείγουσα έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο… θέλοντας να λάβει μια απόφαση από αυτούς που ουσιαστικά λέει ότι μπορείτε να διατηρήσετε αυτούς τους δασμούς σε ισχύ όσο διαρκεί η διαδικασία των εφέσεων», δήλωσε ο Μπλιτζ την Πέμπτη.

«Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα τύπου βασιλιά επρόκειτο πάντα, κάποια στιγμή, να καταλήξει στα δικαστήρια… Η διαφορά μεταξύ της μοναρχίας και της συνταγματικής δημοκρατίας είναι το νομικό σύστημα», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Λίρα Τουρκίας: Ισχυρό πλήγμα στο «carry trade» από την υποτίμησή της – Πώς σχολιάζει η Goldman

IRIS, φοροδιαφυγή και επενδύσεις στις τράπεζες στο «μενού» της συνάντησης Στουρνάρα – Πιερρακάκη

Μητσοτάκης από Εύβοια: Κάθε ημέρα εργαζόμαστε για να κάνουμε τη ζωή σας καλύτερη – Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας