• Διεθνής πολιτική

    Μπορέλ: «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης»

    • NewsRoom

    Πηγή Wikimedia Commons


    Την καταδίκη της ΕΕ για την δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και τόνισε ότι «η χρήση χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι εντελώς απαράδεκτη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

    Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Aλεξέι Ναβάλνι» και προσέθεσε ότι «η τοξικολογική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο εργαστήριο των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύει ότι ο κ. Nαβάλνι δηλητηριάστηκε από στρατιωτικού τύπου χημική ουσία της ομάδας ‘Νόβιτσοκ’, που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα από τη Ρωσία».

    Ταυτόχρονα, ο ύπατος Εκπρόσωπος, σημείωσε ότι «είναι σημαντικό η ρωσική κυβέρνηση να διερευνήσει διεξοδικά και με διαφάνεια την απόπειρα δολοφονίας του κ. Nαβάλνι. Η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι δεν πρέπει να μείνει χωρίς να λυθεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Είμαστε ευγνώμονες στο προσωπικό του νοσοκομείου Charité – Universitätsmedizin στο Βερολίνο για τη θεραπεία του κ. Ναβάλνι και του ευχόμαστε γρήγορη και πλήρη ανάρρωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα και να συζητά τις επιπτώσεις του».



    ΣΧΟΛΙΑ