• Διεθνής πολιτική

    Bloomberg: Το προσχέδιο της Κομισιόν για πιστοποιητικό εμβολιασμού – Ποιος ο στόχος μέχρι το καλοκαίρι

    • NewsRoom
    εκστρατεία

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Σύσταση προς τα κράτη, με σκοπό να μεριμνήσουν ώστε να έχει εμβολιασθεί το 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι του 2021 σκοπεύει να δώσει η Κομισιόν, σύμφωνα με προσχέδιο σχετικά με την πορεία της αντιμετώπισης της πανδημίας του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Bloomberg.

    Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δεσμευθεί να συμφωνήσει με τα κράτη – μέλη της Ένωσης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου πάνω σε ένα ενιαίο πρωτόκολλο σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, με βάση το οποίο θα υπάρχει αναγνώριση και χρήση τους από τα συστήματα υγείας από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα μέσω συντονισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Τέτοιου είδους πιστοποιητικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μέτρα ατομικής καραντίνας και παροχής αποτελέσματος αρνητικού τεστ, αποδεικνύοντας ότι ο ταξιδιώτης – πολίτης «δεν αποτελεί πηγή σοβαρού κινδύνου εάν ταξιδεψει».

    Το προσχέδιο, το οποίο υπόκειται ακόμη σε αλλαγές και αναμένεται να εγκριθεί επισήμως την Τρίτη, έρχεται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη, γεγονός που έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να προβούν στη θέσπιση σκληρών lockdown, τα οποία αποδεικνύονται ιδιαίτερα «βαριά» για την οικονομία τους.

    Το προσχέδιο έρχεται επίσης μετά την έναρξη των εμβολιασμών στις 27 χώρες, με την ΕΕ να βρίσκεται αρκετά πίσω σε ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών σε σχέση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

    Οι ηγέτες της ΕΕ κατά την τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, αναμένεται να αναζητήσουν τρόπους να επιταχύνουν την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η πρόταση για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» – την οποία έχει διατυπώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – και τη σύνδεσή του με την ελευθερία για ταξίδια αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.

    Σκεπτικισμό έναντι του πιστοποιητικού φαίνεται να εκφράζουν χώρες όπως η Γαλλία, καθώς θεωρούν ότι θα δώσει την αίσθηση ότι ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός από εθελοντικός, σε μια περίοδο που ο όγκος των διαθέσιμων εμβολίων δεν μπορεί ακόμη να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού.

    «Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει κατ’ ελάχιστον το 80% των εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη και την πρόνοια και των ανθρώπων με ηλικία 80 ετών και άνω», τονίζεται στο προσχέδιο, ενώ προστίθεται ότι πρέπει να τεθεί ως στόχος να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.

    Οι προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες δεν είναι πάντως δεσμευτικού χαρακτήρα, περιλαμβάνουν επίσης:

    – Αλληλουχία γονιδιώματος τουλάχιστον στο 5% – προτιμητέα στο 10% – όλων των θετικών τεστ κορονοϊού για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση νέων παραλλαγών του ιού

    – Διεύρυνση της χρήσης των rapid test

    – Ισχυρή σύσταση ενάντια σε κάθε μη απαραίτητο ταξίδι οπουδήποτε μέχρι η επιδημιολογική κατάσταση να βελτιωθεί.

    – Αντικατάσταση των γενικών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων με πιο στοχευμένα μέτρα

    Η Κομισιόν, τέλος, δεσμεύεται να «επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης της δημιουργίας νέων μονάδων παραγωγής εμβολίων» και να βοηθήσει τα κράτη – μέλη να δημιουργήσουν κέντρα εμβολιασμού και ηλεκτρονικά συστήματα για την επιτάχυνση και την καλύτερη διεξαγωγή της διαδικασίας του εμβολιασμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Κοντοζαμάνης: Αλλαγές στον τρόπο εμβολιασμού – Από σήμερα έξι δόσεις αντί για πέντε

    Ποινή κάθειρξης 6 ετών και ελεύθερος ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για τα δάνεια της Proton Bank

    Αποζημιώσεις σε 137.000 ιδιοκτήτες ακινήτων



    ΣΧΟΛΙΑ