Για συνομιλία ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, «για να διευθετήσουν εμπορικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαφοράς για κρίσιμα ορυκτά».

Ο Τραμπ κατηγόρησε την Παρασκευή την Κίνα ότι παραβιάζει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για αμοιβαία μείωση των δασμών και των εμπορικών περιορισμών για κρίσιμα ορυκτά.

1

«Αυτό που κάνει η Κίνα είναι ότι συγκρατεί προϊόντα που είναι απαραίτητα για τις βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού της Ινδίας, της Ευρώπης. Και αυτό δεν το κάνει ένας αξιόπιστος εταίρος», δήλωσε ο Μπέσεντ σε συνέντευξή του την Κυριακή στο «Face the Nation» του CBS.

«Είμαι βέβαιος ότι όταν ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος του κόμματος Σι τηλεφωνήσουν, αυτό θα διευθετηθεί. Αλλά το γεγονός ότι παρακρατούν ορισμένα από τα προϊόντα που συμφώνησαν να απελευθερώσουν κατά τη διάρκεια της συμφωνίας μας – ίσως είναι μια δυσλειτουργία στο κινεζικό σύστημα, ίσως είναι σκόπιμο. Θα το δούμε αφού ο Πρόεδρος μιλήσει με τον πρόεδρο του κόμματος», συμπλήρωσε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι βέβαιος ότι θα μιλήσει με τον Σι. Η Κίνα δήλωσε τον Απρίλιο ότι οι δύο ηγέτες δεν είχαν συνομιλήσει πρόσφατα.

Ερωτηθείς αν μια συζήτηση με τον Σι ήταν στο πρόγραμμα του Τραμπ, ο Μπέσεντ είπε, «Πιστεύω ότι θα δούμε κάτι πολύ σύντομα».

Διαβάστε επίσης:

Γεραπετρίτης: Την Τετάρτη στην Αίγυπτο με κλιμάκιο στελεχών για τη Μονή Σινά

Ρωσία: Μαζική επίθεση στην Ουκρανία με 472 drones πριν τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη – 12 στρατιώτες νεκροί

Μητσοτάκης: Αύριο η συνάντηση με τους πρυτάνεις – Μηδέν καταλήψεις και σχεδόν 500 συλλήψεις