• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: Σε νέα βάση οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδική Αραβία

    • NewsRoom
    ΗΠΑ Μπάιντεν

    Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος ΗΠΑ (EPA/Oliver Contreras / POOL μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να «επαναρρυθμίσει» τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Σαουδική Αραβία και θα επικοινωνεί με τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ και όχι με τον διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

    Η απόφαση αυτή συνιστά μια απότομη αλλαγή από την πολιτική που ακολουθούσε ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο γαμπρός και σύμβουλος του οποίου, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ήταν σε στενή επαφή με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας.

    Η εκπρόσωπος είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος σχεδιάζει να τηλεφωνήσει σύντομα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Η Ψάκι είπε ότι ο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να συναντηθεί δια ζώσης με άλλους ηγέτες μέχρι τα μέσα Απριλίου, το νωρίτερο. «Θα περάσουν δύο μήνες μέχρι να προσκαλέσει έναν ξένο ηγέτη στον Λευκό Οίκο», σημείωσε. «Ξέρετε, μπορεί κανείς να συναντηθεί και μέσω τηλεδιάσκεψης», πρόσθεσε, επικαλούμενη τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω της πανδημίας.

    Στα τέλη Ιανουαρίου ο Μπάιντεν είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Ο τελευταίος μίλησε κατόπιν για μια «συνάντηση» με τον Αμερικανό πρόεδρο εντός του Φεβρουαρίου, προκαλώντας ερωτηματικά για το είδος της «συνάντησης» αυτής.



    ΣΧΟΛΙΑ