• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: Απέχουμε πολύ από μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ-Σ. Αραβίας

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν


    Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία απέχουν πολύ από μια συμφωνία εξομάλυνσης που θα περιλαμβάνει μια αμυντική συμφωνία και ένα πρόγραμμα συνεργασίας για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα στο CNN.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που προς το παρόν δεν έχει ευοδώσει.

    “Είμαστε πολύ μακριά από αυτό το σημείο. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο “Fareed Zakaria’s GPS”, όπως αναφέρει το Reuters.

    Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ εξέφρασε τον περασμένο μήνα την αντίθεσή του στην ιδέα να αναπτύξει η Σαουδική Αραβία ένα πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας ως μέρος οποιασδήποτε μεσολάβησης των ΗΠΑ για τη σφυρηλάτηση των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

    Ο Μπάιντεν επεσήμανε την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας πέρυσι να ανοίξει τον εναέριο χώρο της σε όλους τους αερομεταφορείς, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες υπερπτήσεις από και προς το Ισραήλ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης τις προσπάθειες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη, μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει θεωρηθεί ευρέως ως πόλεμος δι’ αντιπροσώπων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

    “Έτσι, σημειώνουμε πρόοδο στην περιοχή. Και εξαρτάται από τη συμπεριφορά και από το τι μας ζητούν για να αναγνωρίσουν το Ισραήλ”, δήλωσε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη.

    “Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι έχουν μεγάλο πρόβλημα με το Ισραήλ. Και το αν θα τους παρέχουμε ή όχι ένα μέσο με το οποίο θα μπορούσαν να έχουν πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς και/ή να είμαστε εγγυητές της ασφάλειάς τους, αυτό νομίζω ότι είναι λίγο μακριά”.

    Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι αναμένει να ερωτηθεί από την Ουάσινγκτον για μια συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας που επηρεάζει την εθνική του ασφάλεια. Το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται εκτός της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT) και δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια, πιστεύεται από πολλούς ότι διαθέτει ατομικά όπλα.

    Το Ισραήλ ανησυχεί εδώ και καιρό ότι δυνητικά εχθρικοί γείτονες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική πυρηνική ενέργεια και άλλα έργα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της ΝΡΤ του 1970 ως κάλυψη για την παράνομη κατασκευή βομβών.

    Διαβάστε επίσης

    Λεμέρ: Έρχονται μεγάλες επενδύσεις Μασκ και Tesla στη Γαλλία

    Ολλανδία: Συνάντηση Ρούτε με τον βασιλιά Βίλεμ για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης

    Ισπανία: Δεν πρέπει να σταλούν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ