• Διεθνής πολιτική

    AUKUS: Έξαλλος ο Μακρόν – Ακυρώθηκε γαλλοβρετανική συνάντηση των υπουργών Άμυνας

    • NewsRoom
    AUKUS: Συνεχίζονται τα γαλλικά αντίποινα - Ακυρώθηκε γαλλοβρετανική συνάντηση των υπουργών Άμυνας

    Εμμανουέλ Μακρόν


    Οργή από το Παρίσι για την συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας. Είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί συμφωνία-μαμούθ που προέβλεπε την προμήθεια γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων από την Κανμπέρα.

    Η γαλλική οργή εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως. Χθες έγινε γνωστό από δύο πηγές ότι το Παρίσι ματαίωσε προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα συνάντηση της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί με τον Βρετανό ομόλογό της.

    Τα υπουργεία Άμυνας Γαλλίας και Βρετανίας δεν έχουν ακόμη κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

    Οι πηγές επιβεβαίωσαν δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian που ανέφερε ότι η συνάντηση ματαιώθηκε.

    Κατευναστικός ο Τζόνσον

    Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως θα επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία.

    «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη σχέση μας με τη Γαλλία» διαβεβαίωσε ο κ. Τζόνσον δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην πτήση του προς τη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το Bloomberg. Μίλησε για «αγάπη» των Βρετανών για τη Γαλλία που είναι, κατ’ αυτόν, «αδύνατο να ξεριζωθεί».

    Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν «πολύ φιλική σχέση» με «τεράστια σημασία», επέμεινε, σύμφωνα με το Press Association.

    Η συμφωνία των τριών κρατών, ξεκάθαρα με στόχο να αντιμετωπιστεί η Κίνα, σήμανε την ακύρωση της σύμβασης 56 δισ. ευρώ για την απόκτηση ενός στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων και την αναγγελία προγράμματος για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

    Η συμφωνία AUKUS «δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί» τη Δύση και «ιδίως τους Γάλλους φίλους μας», υπογράμμισε ο κ. Τζόνσον, επιχειρηματολογώντας εξάλλου πως δεν προβλέπει τον «αποκλεισμό» άλλων χωρών.

    Ανάκληση πρέσβεων

    Η αγανάκτηση στο Παρίσι είναι τέτοια που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε στην άνευ προηγουμένου κίνηση να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Καμπέρα και στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις.

    Ο Γάλλος πρεσβευτής στο Λονδίνο δεν ανακλήθηκε απλούστατα, διότι το Παρίσι γνώριζε ήδη πως η Βρετανία ενεργεί με «καιροσκοπισμό», σχολίασε δηκτικά η γαλλική διπλωματία.

    Ο κ. Μακρόν θα συζητήσει «τις προσεχείς ημέρες» με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, κατά τον εκπρόσωπο της κυβέρνησής του Γκαμπριέλ Ατάλ.

    Διαβάστε ακόμη:

    AUKUS: Η συμφωνία είχε κλειστεί ήδη στην G7 πίσω από την πλάτη του Μακρόν

    AUKUS: «Στροφή» προς Ινδία κάνει ο Μακρόν

     



    ΣΧΟΛΙΑ