• Top Stories

    Γιατί δεν θέλουν την Hillary Clinton οι Αμερικανίδες φεμινίστριες

    • NewsRoom


    Kάθε φορά που μία γυναίκα κατακτούσε ένα αποκλειστικά ανδρικό κάστρο γινόταν μία μικρή επανάσταση και δικαίως.Η πρώτη γυναίκα πιλότος, μηχανοδηγός, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.Το όνειρο κάθε φεμινίστριας πλέον επικεντρώνεται σε ένα άνδρο που δεν έχει κατακτηθεί ακόμα και αυτό είναι ο Λευκός Οίκος.Η υποψηφιότητα της Hillary Clinton αναπτερώνει τις ελπίδες ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή να δούμε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ, λίγο πριν το τέλος του 2016 αλλά δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ευσεβής πόθος ,πια.

    «Η κατάκτηση του Λευκού Οίκου από μία γυναίκα θα είναι μία σημαντική στιγμή για το γυναικείο φύλο, για όλες τις φεμινίστριες του κόσμου, αλλά δεν νομίζω ότι η Hillary είναι η σωστή γυναίκα» δήλωσε η Dr. Heather Gautney,  καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο  Fordham University.

    Η Aμερικανίδα καθηγήτρια, της οποία η έρευνα επικεντρώνεται στα κοινωνικά κινήματα και την ανισότητα, αυτοχαρακτηρίζεται φεμινίστρια και υποστηρίζει τον εσωτερικό αντίπαλο της Clinton, για το χρίσμα των Δημοκρατικών, τον Bernie Sanders . Πιστεύει πως ο  Sanders έχει πιο πολλές πιθανότητες να βελτιώσει τις ζωές ενός μεγάλου αριθμού γυναικών στις ΗΠΑ, προωθώντας μέτρα για την υγειονομική περίθαλψη.

    Είναι γεγονός, επίσης, ότι αρκετές φεμινίστριες που θεωρούν την εισοδηματική ανισότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αλλά  άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες  αισθάνονται το  ίδιο .

    «Η Hillary  είναι η σωστή γυναίκα για ορισμένα είδη των γυναικών στην υψηλή  εισοδηματική κλίμακα, για αυτό και οι γυναίκες που συσπειρώνονται γύρω της  θέλουν έναν νικητή στη βραχυχρόνια περίοδο. Αντιθέτως, ο Bernie επικεντρώνεται στα μακροπρόθεσμα οφέλη του γυναικείου κινήματος», υποστηρίζει η  Gautney.

    Το γεγονός ότι κάποιες ριζοσπαστικές φεμινίστριες στηρίζουν με πάθος Sanders μπορεί να φαίνεται περίεργο, δεδομένης της  φαινομενικής αδυναμίας του να μιλήσει με ειλικρίνεια για τα θέματα των γυναικών στην προεκλογική εκστρατεία. Την ίδια στιγμή η Clinton , έχει κάνει μια επιτυχημένη δουλειά μάρκετινγκ για τον εαυτό της ως υποψήφιας των γυναικών στην προεκλογική εκστρατεία του  2016. Πιο συγκεκριμένα, έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα αναπαραγωγής και της γεφύρωσης του χάσματος των μισθών των δύο φύλων. Έχει πλαισιωθεί από μεγάλα ονόματα φεμινιστριών όπως η Gloria Steinem και Lena Dunham , που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον αγώνα της.

    Αυτό-και το γεγονός ότι είναι μια γυναίκα-έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τον Sanders να βγάλει από τη μέση την Clinton για θέματα γυναικών στην εκστρατεία του.

    Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν  επίμονα ότι οι άνδρες αποτελούν την πλειοψηφία των οπαδών του  Sanders . Μια δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου υπέρ του Sanders αυξήθηκε εννέα ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των ανδρών και των γυναικών. Ο Sanders όμως δείχνει να έχει ρεύμα στις ηλικίες των νεαρών κοριτσιών   18-29 ετών. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει αυτό το δημογραφικό δείγμα  δίνει τη  στήριξη του στον Sanders κατά  58% , ενώ η Κλίντον έχει μόνο το 35%.

    Για τις  φεμινίστριες που  θέλουν μόνο την  οικονομική ισότητα μεταξύ των των φύλων η Clinton  τους εκφράζει.

    Αν όμως θέλουν και κάτι παραπάνω από τα χιλιάδες προβλήματα, που αντιμετωπίζει μία εργαζόμενη γυναίκα στην καθημερινότητά της εκτός από τα δικαιώματα αναπαραγωγής και το μισθολογικό χάσμα, υποστηρίζουν τον Bernie Sanders.

    “To εισόδημά μου επηρεάζει το ποσοστό ελέγχου στο σώμα μου”, δηλώνει φεμινίστρια που στηρίζει τον Sanders.”Για αυτό και δεν φτάνουν οι θεωρίες της Clinton περί ελέγχου αναπαραγωγής εάν δεν έχεις λεφτά ή είσαι single mother”, υπογραμμίζει με νόημα η 27 χρονη blogger

    H εκστρατεία Sanders «μέχρι σήμερα επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανισότητα. Αλλά το ζήτημα επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες στις ΗΠΑ. Μια έκθεση του  Accountability Office που δημοσιεύθηκε το 2011, έδειξε ότι οι γυναίκες αποτελούσαν το 59% του χαμηλόμισθου εργατικού δυναμικού  και ότι τα νοικοκυριά με επικεφαλής ανύπαντρες γυναίκες έχουν το χαμηλότερο συνολικό ετήσιο εισόδημα του συνόλου των νοικοκυριών, κατά μέσο όρο περίπου $ 27.000. Υπό αυτή την έννοια, το σχέδιο Sanders για να αυξήσει το ποσό των κρατικών ενισχύσεων ,σε όλους τους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα στις ΗΠΑ , θα βοηθήσει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, χωρίς να αντιμετωπίζει ένα” γυναικείο ζήτημα “ρητά.

    Έκθεση του  Accountability Office που δημοσιεύθηκε το 2011, έδειξε ότι οι γυναίκες αποτελούσαν το 59% του χαμηλόμισθου εργατικού δυναμικού  και ότι τα νοικοκυριά με επικεφαλής ανύπαντρες γυναίκες έχουν το χαμηλότερο συνολικό ετήσιο εισόδημα του συνόλου των νοικοκυριών, κατά μέσο όρο περίπου $ 27.000. Υπό αυτή την έννοια, το σχέδιο Sanders για να αυξήσει το ποσό των κρατικών ενισχύσεων ,σε όλους τους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα στις ΗΠΑ , θα βοηθήσει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, χωρίς να αντιμετωπίζει ένα” γυναικείο ζήτημα “ρητά.

    Ομοίως, η πρόταση Sanders  για «την εφαρμογή της ενιαίας υγειονομικής περίθαλψης θα ωφελήσει  τις γυναίκες.”Αυτό είναι ό, τι χρειαζόμαστε , δηλαδή, πολιτικές που δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να είναι φτωχοί.”  δηλώνει η Αμερικανίδα καθηγήτρια Πανεπιστημίου.

    Η Clinton διαισθανόμενη ότι χάνει έδαφος σε ένα πεδίο που το θεωρούσε αποκλειστικό και λόγω της γυναικείας φύσης της , προσπαθεί να φανεί πραγματίστρια και κατηγορεί τον Bernie Sanders, για ουτοπικές δεσμεύσεις Αλλά αδιάλλακτη στάση του είναι ακριβώς αυτό που τον κάνει ελκυστικό για τις γυναίκες. Ακόμα και η 23 χρονη Alyssa Peterson , που υποστηρίζει τον  Sanders , και  εργάζεται στον τομέα της πολιτικής στην Ουάσιγκτον, DC, λέει ότι δεν έχει πειστεί ότι Sanders θα μπορούσε να επιτύχει όλα ή ακόμα και περισσότερα-από αυτά που έχει υποσχεθεί. Ακόμα κι έτσι, όμως, θεωρεί ότι θα αγωνιστεί πιο σκληρά από την Hillary  για την προώθηση της οικονομικής ισότητας στις ΗΠΑ.«Νιώθω ότι Bernie είναι ο υποψήφιος που θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος των βασικών προγραμμάτων που έχει υποσχεθεί  όπως η Κοινωνική Προστασία από τις περικοπές”

    Την ίδια στιγμή που ο Bernie Sanders, ενώ μπορεί να επικριθεί ότι υπόσχεται πάρα πολλά, πολλές γυναίκες που τον υποστηρίζουν  αισθάνονται ότι η Clinton δεν υπόσχεται  αρκετά.

    Η σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ δεν είναι φεμινίστρια με τη ριζοσπαστική έννοια της λέξης. Δε μιλάει για αλλαγή του συστήματος στην κλίμακα που το  κάνει ο Sanders.

    Οι  Αμερικανίδες φεμινίστριες έχουν βαρεθεί να ακούν θεωρίες που δεν υλοποιούνται και ο Bernie, αν και άνδρας , μεγάλος σε ηλικία, δείχνει ότι θέλει να δεσμευθεί για  ριζικό μετασχηματισμό της πολιτικής.Αυτό χρειάζονται οι γυναίκες..



    ΣΧΟΛΙΑ