• Διεθνής πολιτική

    Άνω-κάτω οι ΗΠΑ: Πρέπει να εξεταστεί και ο Μπάιντεν, λένε ειδικοί – Περαστικά στον Τραμπ από τον Πούτιν

    • NewsRoom

    Τζο Μπάιντεν


    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, πρέπει να εξεταστεί άμεσα για κορονοϊό, καθώς «μοιράστηκε» την ίδια σκηνή με τον Ντόναλντ Τραμπ, την Τρίτη το βράδυ για τις ανάγκες της τηλεμαχίας, δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός ανταποκριτής του αμερικανικού δικτύου CNN, καθηγητής Σάντζεϊ Γκούπτα.

    «Πρέπει να εξεταστεί άμεσα. Έχει έρθει κοντά σε κάποιον που έχει Covid» είπε χαρακτηριστικά ο Γκούπτα.

    Οι έως στιγμής πληροφορίες δεν αναφέρουν συμπτώματα του ιού στον Τραμπ. Μάλιστα, ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι αυτός και η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ είναι «και οι δύο καλά».

    Αλλά «όπως καλά γνωρίζετε καλά, μπορείτε να είστε μεταδοτικός πριν αναπτύξετε μερικά από τα συμπτώματα – στην προσυμπτωματική περίοδο» προειδοποίησε ο Γκούπτα, κάνοντας αναφορά στη σύμβουλο του Τραμπ, Χόουπ Χικς, που μπήκε στο ίδιο αεροπλάνο με Αμερικανό πρόεδρο και τη σύζυγό του για να τους συνοδεύσει στο Κλίβελαντ για το πρώτο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν.

    Στην τηλεμαχία της Τρίτης ο Μπάιντεν και ο Τραμπ παρέμειναν σε διαφορετικά σημεία της σκηνής, στα δικά τους βάθρα.

    Ο Μπάιντεν μπορεί και να στεκόταν αρκετά μακριά από τον Τραμπ για να αποφύγει τη μόλυνση – αλλά «αν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους, θα μπορούσατε να σκεφτείτε τον ιό σαν τον καπνό»  δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιατρικός ανταποκριτής του CNN.

    Εξάλλου, δεν είναι γνωστό εάν οι δύο άνδρες είχαν περισσότερες επαφές στα παρασκήνια ή πίσω από τις κάμερες.

    Περαστικά από Πούτιν στον Τραμπ

    Η ζωτικότητά σας θα σας επιτρέψει να ξεπεράσετε τον κορονοϊό, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε προσωπικό μήνυμα που έστειλε στον Ντόναλντ Τραμπ.

    «Είμαι πεπεισμένος πως η φυσική ζωτικότητά σας, το ψυχικό σας σφρίγος και η αισιοδοξία σας θα σας βοηθήσουν να νικήσετε αυτόν τον επικίνδυνο ιό» ανέφερε ο Πούτιν σε τηλεγράφημα προς τον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Μερικά λεπτά νωρίτερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, είχε δηλώσει πως η Ρωσία εύχεται «στον πρόεδρο Τραμπ ταχεία και άνετη ανάρρωση» στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Ο Πεσκόφ ανέφερε εξάλλου πως ο Βλαντίνιρ Πούτιν σκέπτεται να εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού, με τη Μόσχα να διαβεβαιώνει ότι έχει αναπτύξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο ονόμασε Sputnik-V.

    «Όταν το κάνει, θα το ανακοινώσουμε», είπε.

    Το εμβόλιο Sputnik-V, που ονομάστηκε έτσι από τον πρώτο σοβιετικής κατασκευής τεχνητό δορυφόρο στην Ιστορία, αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις σε όλο τον κόσμο, κυρίως γιατί δεν έχει φθάσει στην τελική φάση των δοκιμών.

    Ο Πούτιν είχε δηλώσει πως εμβολιάστηκε η κόρη του και πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν έκτοτε ότι θα εμβολιαστούν με το Sputnik-V.

    Οι τελικές δοκιμές είναι ακόμη σε εξέλιξη σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ωστόσο η Ρωσία αποφάσισε να αναπτύξει το εμβόλιο για τους επαγγελματίες υγείας σε εθελοντική βάση.

    Η Ρωσία, όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα αύξηση των μολύνσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ