• Διεθνής πολιτική

    Ανυποχώρητος ο Ερντογάν απέναντι στον Μπάιντεν για τους S-400 – Ο ρόλος της Τουρκίας στο Αφγανιστάν

    • NewsRoom

    Το στιγμιότυπο από την συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν που έκανε τον γύρο του κόσμου


    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Τζο Μπάιντεν ότι η Τουρκία δεν αλλάζει στάση στο θέμα των ρωσικών S-400, για τους οποίους η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

    Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, στην πρώτη συνάντηση που είχαν Ερντογάν και Μπάιντεν την περασμένη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος δεν άλλαξε στάση.

    Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο πρόεδροι φάνηκαν αισιόδοξοι μετά το τετ α τετ που είχαν, παρ’ όλο που από την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ δεν προκύπτει καμία σημαντική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα, όπως αυτό της Συρίας και των S-400.

    Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ λόγω ανησυχιών ότι τα συστήματα αυτά δεν είναι συμβατά με τα αμυντικά συστήματα της συμμαχίας και ενδέχεται να απειλήσουν τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.

    Η Τουρκία, η οποία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 εξαιτίας των S-400, απορρίπτει τις ανησυχίες.

    «Δήλωσα στον Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να περιμένουν από την Τουρκία να αλλάξει στάση στο θέμα των F-35 και των S-400, επειδή κάναμε ό,τι έπρεπε για τα F-35 και δώσαμε όλα τα απαραίτητα χρήματα» δήλωσε ο Ερντογάν επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν.

    «Πρέπει να παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις. Θα διεκδικήσουμε όλα τα δικαιώματά μας» δήλωσε.

    «Το επόμενο διάστημα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας και οι επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας θα έχουν μεταξύ τους συναντήσεις» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

    Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον προσπαθούν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εστιάσουν σε τομείς συνεργασίας, όπως το Αφγανιστάν και η Συρία, παρ’ όλο που η Τουρκία έχει εξαγριωθεί από την αμερικανική υποστήριξη στο κουρδικό YPG, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

    Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε ότι εξέφρασε τις απόψεις της Τουρκίας για το ζήτημα στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

    Η Τουρκία έχει επίσης προσφερθεί να φρουρήσει και να λειτουργήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

    Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στο Αφγανιστάν, αλλά ότι δεν ελήφθη απόφαση στη σύνοδο κορυφής.

    «Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, η Τουρκία μπορεί να αναλάβει περισσότερες ευθύνες εκεί» δήλωσε ο Ερντογάν χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

    Την περασμένη εβδομάδα, οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει στρατεύματα από το Αφγανιστάν, βάσει της συμφωνίας αποχώρησης με τις ΗΠΑ του 2020, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την πρόταση της Άγκυρας για το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

    Επίσης, τον Απρίλιο οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν που φιλοξένησε η Τουρκία.

    Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το θέμα, αλλά ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με το θέμα του αεροδρομίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης – Μαζί με το ΕΣΠΑ έρχονται 100 δισ. ευρώ

    Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: Τι συζήτησαν οι δύο πρόεδροι



    ΣΧΟΛΙΑ