Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Το Ιράν παρουσίασε δύο προτάσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αρχηγού του πακιστανικού στρατού Ασίμ Μουνίρ στην Τεχεράνη το Σάββατο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Al Arabiya, καθώς το Ισλαμαμπάντ εντείνει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο να αποτραπεί μια νέα πολεμική σύγκρουση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τεχεράνη πρότεινε να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ με αντάλλαγμα την καταβολή αποζημιώσεων από τις ΗΠΑ προς το Ιράν. Παράλληλα, ζήτησε οι συνομιλίες για την άρση των κυρώσεων και την αποδέσμευση παγωμένων ιρανικών κεφαλαίων να προηγηθούν οποιασδήποτε τελικής συμφωνίας.

1

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκαεΐ, δήλωσε το Σάββατο ότι «βρισκόμαστε ταυτόχρονα πολύ μακριά αλλά και πολύ κοντά σε μια συμφωνία», προσθέτοντας πως ο σκοπός της επίσκεψης του Ασίμ Μουνίρ ήταν η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

Όπως είπε, το Ιράν επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην οριστικοποίηση ενός μνημονίου κατανόησης με τις ΗΠΑ.

Η διπλωματική κινητικότητα εντείνεται εν μέσω νέων φόβων για κλιμάκωση, μετά από δημοσιεύματα των Axios και CBS News σύμφωνα με τα οποία ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο νέων στρατιωτικών πληγμάτων κατά του Ιράν, εφόσον οι συνομιλίες αποτύχουν. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η στρατιωτική επιλογή παραμένει στο τραπέζι.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν και πρόεδρος της Βουλής, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, προειδοποίησε το Σάββατο ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει «πολύ πιο σκληρά και οδυνηρά» σε περίπτωση επανέναρξης των εχθροπραξιών από τις ΗΠΑ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας ανασυγκροτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, έτσι ώστε αν ο Τραμπ προχωρήσει σε μια ακόμη ανόητη ενέργεια και ξαναρχίσει τον πόλεμο, η απάντηση θα είναι πολύ πιο καταστροφική για τις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι την πρώτη ημέρα του πολέμου», έγραψε ο Γκαλιμπάφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συνάντησή του με τον Μουνίρ στην Τεχεράνη.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου, όταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του Ιράν. Αν και η εκεχειρία της 8ης Απριλίου ανέστειλε τις συγκρούσεις, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε μόνιμη συμφωνία ούτε στην πλήρη αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, απ’ όπου διέρχεται μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η Τεχεράνη παραμένει προσηλωμένη στη διπλωματία, παρά «τις επανειλημμένες προδοσίες της διπλωματίας και τη στρατιωτική επιθετικότητα κατά του Ιράν», καθώς και τις «αντιφατικές θέσεις και τις υπερβολικές απαιτήσεις» των ΗΠΑ.

Το ιρανικό πρακτορείο IRNA μετέδωσε επίσης ότι ο Αραγτσί είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του από την Τουρκία, το Ιράκ, το Κατάρ και το Ομάν.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ο οποίος εξέφρασε —σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του— τη στήριξή του «σε κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στον περιορισμό της κρίσης μέσω διαλόγου και διπλωματίας».

πηγή: Al Arabiya

Διαβάστε επίσης

Ιραν: «Τάση προσέγγισης» με τις ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου

Ρούμπιο: Υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις ΗΠΑ-Ιράν

Γιαννακόπουλος: Αιχμές σε Αστυνομία και Euroleague για την παρουσία οπαδών χωρίς εισιτήρια στο T-Center