• Διεθνής πολιτική

    Άγκυρα: Εγκαταλείπει τα σχέδιά της για την φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ

    • NewsRoom

    Ταλιμπάν φρουρούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ ενώ πλήθη συρρέουν για να διαφύγουν (ΑΠΕ)


    Η Τουρκία εγκαταλείπει τα σχέδιά της να αναλάβει την ασφάλεια του κεντρικού αεροδρομίου του Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από την χώρα, αλλά είναι έτοιμη να παρέχει συνδρομή εάν οι Ταλιμπάν το ζητήσουν, ανέφεραν την Δευτέρα δύο Τούρκοι αξιωματούχοι.

    Η Τουρκία είχε προσφερθεί να μεταφέρει τους 600 στρατιώτες που διατηρεί στο Αφγανιστάν στην πρωτεύουσα, Καμπούλ, προκειμένου να φυλάσσουν και να λειτουργούν το αεροδρόμιο, μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, βρισκόταν σε συζητήσεις τόσο με την Ουάσινγκτον όσο και με τον διαφυγόντα πρόεδρο Γκάνι.

    Ωστόσο, τα σχέδια ανατράπηκαν από την στιγμή που Γκάνι διέφυγε, η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και χιλιάδες Αφγανοί ποδοπατούνται στο αεροδρόμιο προσπαθώντας να διαφύγουν.

    Όπως αναφέρει το Reuters, οι Ταλιμπάν είχαν προειδοποιήσει την Τουρκία να μην διατηρήσει τους στρατιώτες της στο Αφγανιστάν, αλλά η Άγκυρα δεν λάμβανε υπόψη της αυτές τις προειδοποιήσεις, μέχρι την Κυριακή που όλα άλλαξαν.

    «Στο σημείο που φτάσαμε, επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ» δήλωσε μια από τις πηγές. «Σε αυτό το σημείο το σχέδιο να αναλάβουν Τούρκοι στρατιώτες το αεροδρόμιο απορρίπτεται αυτόματα» πρόσθεσε.

    Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ο ίδιος, εάν οι Ταλιμπάν ζητήσουν τεχνική υποστήριξη, η Τουρκία μπορεί να την δώσει.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκίας επέκριναν τα σχέδια του Ερντογάν, τονίζοντας ότι θα έβαζαν σε κίνδυνο τις ζωές των Τούρκων στρατιωτών, και ζητούσαν άμεση απόσυρση.

    Για την Άγκυρα η αποστολή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν ένα πιθανό πεδίο συνεργασίας που θα μπορούσε να την βοηθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Συνάντηση με τον ηγέτη των Ταλιμπάν επιθυμεί ο Ερντογάν

    Ανυποχώρητος ο Ερντογάν απέναντι στον Μπάιντεν για τους S-400 – Ο ρόλος της Τουρκίας στο Αφγανιστάν



    ΣΧΟΛΙΑ