• Διεθνής πολιτική

    Αφγανιστάν: Ένοπλοι Ταλιμπάν καλούν πόρτα-πόρτα τους κατοίκους να επιστρέψουν στις δουλειές τους

    • NewsRoom
    Αφγανιστάν: Ένοπλοι Ταλιμπάν καλούν πόρτα-πόρτα τους κατοίκους να επιστρέψουν στις δουλειές τους

    Zabihullah Mujahid, Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν EPA/STRINGER


    Κάλεσμα στους φοβισμένους πολίτες του Αφγανιστάν να επιστρέψουν στις δουλειές τους απευθύνουν ένοπλοι Ταλιμπάν, οι οποίοι ξεχύθηκαν στις πόλεις της χώρας, περνώντας πόρτα-πόρτα από τα σπίτια των κατοίκων.

    Οι Ταλιμπάν δήλωσαν στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη πως σκοπεύουν να αναστήσουν τη διαλυμένη οικονομία του Αφγανιστάν. Η χώρα βρίσκεται σε μια οικονομική κρίση, έπειτα από 20 χρόνια καταστροφικού εμφύλιου πολέμου, με τις εγχώριες δαπάνες να έχουν καταρρεύσει λόγω της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων και το αφγάνι, το εθνικό νόμισμα, να υποχωρεί συνεχώς.

    Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν χθες ειρήνη, ευημερία και φάνηκε να κρατούν αποστάσεις από τους προηγούμενους κανόνες που προέβλεπαν την απαγόρευση της εργασίας για τις γυναίκες. Όμως, πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανήσυχοι.

    Η 38χρονη Γουασίμα είπε πως σοκαρίστηκε όταν τρεις Ταλιμπάν με όπλα επισκέφθηκαν το σπίτι της, στην πόλη Χεράτ, σήμερα το πρωί. Κατέγραψαν τα προσωπικά στοιχεία της, τη ρώτησαν σχετικά με τη δουλειά της σε μια οργάνωση αρωγής και τον μισθό της, αλλά και της είπαν να επιστρέψει στην εργασία της, περιέγραψε η ίδια.

    Πάνω από 12 άνθρωποι είπαν στο Reuters πως δέχθηκαν απρόσμενες επισκέψεις από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες 24 ώρες, από την πρωτεύουσα Καμπούλ έως το Λασκάρ Γκαχ , στα νότια, και το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στα βόρεια.

    Δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, υπό τον φόβο αντιποίνων.

    Αν και ενθάρρυναν τους ανθρώπους να πάνε να δουλέψουν, ορισμένοι σημείωσαν πως ένιωσαν ότι οι έλεγχοι ήταν σχεδιασμένοι για να εκφοβίσουν.

    Ένας εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν δεν έχει ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει τις επισκέψεις.

    Στη συνέντευξη Tύπου της Τρίτης, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε πως η ισλαμιστική οργάνωση επιδιώκει καλές σχέσεις με άλλες χώρες, που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

    Ωστόσο, ορισμένοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατά την προηγούμενη εξουσία τους, μεταξύ 1996-2001, υπαγόρευαν ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν και στα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να πάνε σχολείο, ενώ επέβαλαν τιμωρίες, όπως λιθοβολισμό.

    Η παρουσιάστρια Σαμπνάμ Νταουράν κατήγγειλε σε ένα βίντεο, που ανήρτησε στο Twitter σήμερα, ότι την έδιωξαν από τη δουλειά της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Αφγανιστάν Radio Television Afghanistan.

    «Μου είπαν ότι το καθεστώς άλλαξε. Δεν σου επιτρέπεται να είσαι εδώ, πήγαινε σπίτι», αποκάλυψε.

    Διαβάστε επίσης

    Επικοινωνία Μπάιντεν-Μέρκελ για το Αφγανιστάν – Να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια ζητά ο ΠΟΥ
    Άσραφ Γάνι: Διαψεύδει ως πήρε μεγάλα ποσά μαζί του φεύγοντας από το Αφγανιστάν
    ΟΗΕ: Ξεκίνησε η απομάκρυνση των ξένων υπαλλήλων του από το Αφγανιστάν



    ΣΧΟΛΙΑ